"Uđite u sve institucije, spasite Srbiju": Kako je Palma pre 20 godina sa skupštinske govornice pozivao na državni udar? 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Dragan Marković Palma, šef poslaničke grupe Stranke srpskog jedinstva, je pozvao policiju da izvrši državni udar na mitingu podrške generalu Sretenu Lukiću u toku rasprave o poverenju predsednici parlamenta Nataši Mićić pre 20 godina. ,,Uđite u sve institucije, izvršite državni udar, spasite Srbiju”, rekao je Marković.

Iako je tema sednice Skupštine Srbije bila rasprava o poverenju predsednici, ona je ostala u senci izjave Dragana Markovića, koji je nakon izjave udaljen sa zasedanja Narodne skupštine na 90 dana.

Potpredsednica Gordana Čomić, predsedavajuća sednice, donela je odluku nakon stava Administrativnog odbora da je izjavom Markovića ugrožen fizički i moralni integritet poslanika i Skupštine Srbije.

Povodom ovog događaja za Danas su pre 20 godina govorili brojni sagovornici.

Kompletna digitalna arhiva svih brojeva Danasa od 1997. do danas dostupna članovima Kluba čitalaca Danasa na portalu klub.danas.rs.

Dragan Marković je kasnije izjavio da su ga „ponele emocije kada je pred skupštinskom govornicom pozvao policiju da izvrši državni udar. On je rekao da je „emotivno reagovao“ jer smatra da je Vlada „izdajnička i da je slala u Hag sve one koji su branili srpski narod“.

Čomić je za ,,slučaj Palma” poručila novinarima da je jedina primerena mera udaljenje sa sednice, ali je i konstatovala da narodni poslanik ne može biti pozvan na odgovornost, ni da bude odgovoran za ono što izgovara za skupštinskom govornicom.

S takvom konstatacijom se nije složio šef Poslaničke grupe „DOS – Reforme Srbije“ Bojan Pajtić, koji je smatrao da je nedopustivo koristiti skupštinsku govornicu za poziv na građanski rat.

Rodoljub Šabić, potpredsednik SDP, za Danas je rekao da je sa pravnog aspekta situacija jasna, jer je „to rekao sa skupštinske govornice“, da tu „krivične odgovornosti nema” i da „ustavne odredbe isključuju krivičnu odgovornost“.

Advokat Slobodan Šoškić konstatovao je da je reč o ozbiljnom kriminalnom ponašanju i da poslanik ne može biti zaštićen imunitetom za vršenje krivičnog dela za skupštinskom govornicom. Smatrao je sagovornik Danasa da je to krivično delo – pozivanja na rušenje ustavnog poretka.

Biljana Kovačević–Vučo, predsednica Komiteta pravnika za ljudska prava, smatra da Tužilaštvo mora da preduzme mere povodom Markovićeve izjave u kojoj poziva na puč, jer nije reč o političkom mišljenju, pa ga imunitet ne štiti.

,,Palma je zloupotrebljavajući skupštinsku govornicu pozvao na rušenje ustavnog poretka i to je krivično delo na koje mora da reaguje tužilac “, rekla je Kovačević-Vučo.

Advokat Nikola Barović je naveo da formalno-pravno nema elemenata da se Palma goni jer ima poslanički imunitet. On smatra da Marković, „svojom besmislenom izjavom ne može da podstakne državni udar, ali i da protest policijaca nema za cilj rušenje Vlade“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari