Javlja se kod junadi, posebno ako se hrane koncentratom koji sadrži ureju, pa se o tome ne vodi računa, a može i bez toga da se javi. Razvoj meteorizma potpomaže napajanje neposredno posle unošenja velikih količina hrane koja razvija gasove.

Najkarakterističniji simptomi su pojava jakog naduna sa leve strane. Trbuh je naduven i ispupčen, životinja ima uplašen izgled, oči su joj iskolačene i često zacrvenjene. Podrigivanja nema. Glava je ispružena i nemirna je. Leže i ustaje i udara nogama u trbuh. Kasnije se grlo smiri i stoji sa raskrečenim prednjim nogama sa otvorenim ustima i isplaženim jezikom.

Prognoza akutnog naduna zavisi od brzine njegovog stepena razvoja, od hrane koja je uneta i od mogućnosti intervencije. Zbog sličnosti znakova, akutni meteorizam može da se zameni sa začepom jednjaka, ali je razlika u tome što kod začepa jednjaka životinja bali, daje znake davljenja i usiljenog gutanja, a uz to i sam vlasnik zna kakvu je hranu davao i da li ona može da dovede do naduna ili začepa jednjaka.

Akutni nadun se može lečiti na više načina. Najlakše je polako u usta ugurati deblje crevo i ispustiti gasove. Ovo crevo treba ostaviti nekoliko sati, uz prethodno stavljanje klipa u usta da ne bi crevo bilo pregriženo. Ovakva sonde mogu se naći u trgovinskim preduzećima specijalizovanim za ove namene. Osim toga, trebalo bi svako gazdinstvo koje se bavi tovom junadi da ima pri ruci troakar za bušenje leve strane trbuha na mestu koje je najviše odskočilo ispod levog zadnjeg boka. Troakar se postavi koso, pa pod pritiskom utera u unutrašnjost buraga, zatim se izvuče iz kanije, koja ostane u rani. Ako se kanija začepi troakarom se pročisti. Troakar ne sme odjednom da se izvuče i da se ostavi da gasovi slobodno izlaze, jer može da dođe do uginuća zbog toga što se krv vrati iz mozga ponovo u organizam i mozak ostaje bez krvi. Postoji niz preparata. Zbog toga vlasnici junadi treba da savet potraže od veterinara i svako domaćinstvo treba da ima ove preparate. Dobri rezultati se postižu iako se leva izbočina poliva dugo hladnom vodom.

Da bi se sprečio nadun ne treba davati prekomerno svežu detelinu tovnoj stoci i ne treba je napajati neposredno posle uzimanja sveže hrane. Ukoliko bolest dobije hroničan tok, treba ispitati koja hrana dovodi do naduna pa je izbegavati. Takva grla stalno slabe i uglavnom ih treba, dok su još u dobroj kondiciji i prodati radi klanja.

Autor je inženjer stočarstva