Da li znate sve simbole i svetla koja se pale na instrument tabli? 1Foto: Shuterstock/GaudiLab

Sajt www.confused.com sproveo je istraživanje prema kojem je najprepoznatljivija ikona na instrument tabli znak za malo goriva u rezervoaru, što je prepoznalo 91 odsto ispitanika. Međutim, iznenađujuće je da 35 odsto ispitanika nije prepoznalo znak za ABS sistem, 32 odsto nije prepoznalo simbol niskog pritiska u gumama, a 29 odsto nije prepoznalo indikator vazdušnog jastuka.

Rezultati su još lošiji za električna i hibridna vozila, koja imaju još specifičnije simbole. Simbol „električnog kvara” nije prepoznala većina ispitanika – čak 80 odsto.

Ova ikona, koja upozorava na kvar na bateriji, motoru ili ožičenju, nalazi se samo kod električnih automobila, pa je to donekle razumljivo, pošto većina vozača u EU još nije imala direktan kontakt sa električnim automobilima, prenosi Večernji list.

Skoro četiri od pet vozača u EU (77%) nisu ga prepoznali, indikatorska lampica „klizanja“ koja omogućava hibridnim vozilima da održe svoju brzinu je drugi najneshvaćeniji simbol na kontrolnoj tabli.

EV režim, svetlo koje se pali kada je automobil u potpuno električnom režimu sa 60% ispitanika koji nisu znali njegovo značenje, visoko se rangira među zbunjujućim simbolima, a zatim sledi simbol ograničenja snage motora koji je prikazan sa 59% netačni odgovori sa simbolom kornjače, pandan simbolu praznog rezervoara za gorivo, kada je baterija električnog automobila skoro prazna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.