Kako da pripremite automobil za tehnički pregled? 1Foto: VOZZi App

Atmosfera povodom novih pravila koja od skoro važe za vozila na tehničkom pregledu u Srbiji sve je napetija.

Tim mobilne aplikacije za pomoć na putu VOZZi u proteklom periodu bavio se ovom tematikom kako bi razjasnili neke stvari i pomogli svima da se pripreme, koliko je to moguće.

1. PROVERA VALIDNOSTI DOKUMENTACIJE ZA VOZILO

Čim uđete u servis za tehnički pregled, biće vam zatražene lična karta i saobraćajna dozvola za automobil. Na liniji za proveru tehničke ispravnosti više ne mogu biti prisutne osobe koje ne vrše pregled, što znači da vlasnik vozila ne može da „zagleda” šta se radi na pregledu, kao ni da suflira „kako mu je sijalica crkla baš malopre kad je krenuo“. Čak ni zaposleni u servisu koji nisu ovlašćeni za vršenje pregleda ne mogu da budu prisutni na liniji.

Svi podaci iz saobraćajne dozvole moraju biti u skladu sa podacima o vozilu, od osnovnih podataka o brendu, godištu i modelu, do broja sedišta, boje, težine… Ako se neki od tih podataka ne podudara, automobil će biti vraćen sa pregleda i neće moći da se registruje dok se to ne razjasni.

2. VIZUELNI (SPOLJAŠNJI) PREGLED

Od sada se automobil više neće pregledati čuvenom „šac” metodom, ili metodom „baš me briga kako automobil izgleda ako je ispravan”. Svaki automobil će po dolasku u servis biti detaljno fotografisan, čak 6-7 puta. Može da se desi da budete vraćeni ako ste odmah posle „offroad” vožnje po blatu došli na tehnički pregled, čak i ako je auto prljav mnogo manje od toga, jer prljavština sakriva nedostatke na limariji. Takođe, donji postroj će biti pregledan detaljnije nego do sada pa se preporučuje da auto detaljno operete pre tehničkog pregleda.

Normalno je da sva stakla, retrovizori i svetlosne grupe budu ispravni tehnički i vizuelno. Manja oštećenja, kao što su naprsline na vetrobranskom staklu do 10mm ili manja oštećenja na svetlosnim grupama nisu eliminišući faktor, ali se preporučuje da ta oštećenja sanirate, kako se ne bi proširila, ako niste u mogućnosti da deo zamenite pre pregleda.

Ono što je novo u odnosu na prethodne godine je da će se vršiti čak i provera ispravnosti brisača/metlica brisača. Karoserija automobila mora biti u jednoj boji koja je naznačena u saobraćajnoj dozvoli. Svi dodaci, nalepnice, spojleri, ili slični delovi koji nisu fabrički, moraju imati atest proizvođača ako utiču na fabričke performanse ili upravljivost vozilom. Vozilo ne sme biti „udareno, čuknuto, nagnječeno…”, čak i oštećenja do 5% koja su se do sada tolerisala više ne prolaze pregled.

3. PROVERA ISPRAVNOSTI VOZILA

Svi mehanizmi na vozilu moraju biti potpuno ispravni, ne „skoro ispravni” ili „malo propali, ali rade”. Tu su uključeni upravljački mehanizam, kočioni mehanizam, rashladni sistem, motornu grupu sa pripadajućim agregatima (alnaser, altenator…), izduvni sistem i naravno pneumatici. Ako uzmemo u obzir da ste automobil u ispravnom stanju dovezli na tehnički pregled, tačnije da mu motor i agregati rade, da nema opasnog curenja ulja, goriva i izduvnih gasova iz sistema koje može da ugrozi vozače ili putnike, pregled će izgledati kao i do sada, uz malo detaljniju proveru, i tu prolazite bez problema.

Ono što je važno je da će se od ove godine pažnja obratiti i na stvari koje do sada u većem broju slučajeva nisu uzimane u obzir poput prisustva katalizatora, DPF filtera, merenja izduvnih gasova i potrošenosti pneumatika. Kako mnogi polovni automobili u Srbiji već nemaju pomenute uređaje za prečišćavanje izduvnih gasova, jer su tako kupljeni, ili su ti uređaji skinuti posle, kvara jer su skupi za zamenu, to će biti registrovano, ali neće biti faktor eliminacije sa tehničkog pregleda bar još tri godine, dok se ne izvrši potpuna implementacija novih pravila koja će svi morati da poštuju. Automobili koji bi trebalo da imaju katalizator ili DPF filter, a nemaju ga iz ovog ili onog razloga, će automatski na testu izduvnih gasova izbacivati više „čađi” u atmosferu i verovatno ni taj test neće moći da prođu.

Što se tiče pneumatika, da li se neko seća da su mu na tehničkom pregledu uopšte merili dubinu šare na gumama? Većina verovatno ne, jer se to nije ni radilo. E, od sada će se i to obavezno pregledati. Propisana minimalna dubina šare za letnje pneumatike je 1,6mm, dok za zimske pneumatike iznosi 4mm. Ove brojke znače da su vam gume već prilično potrošene i da je verovatno već trebalo da ih zamenite. Da biste izbegli neprijatne situacije na tehničkom pregledu, uštedeli vreme i novac, ovo možete da proverite I sami. Na svakoj gumi bi trebalo da postoji TWI (tread wear indicator), tačnije Indikator potrošenosti pneumatika. Njegova lokacija je obično označena sa strane gume kao trougao i oznaka TWI, a izgleda kao poprečna šara na svakoj gumi. Ako ste vrlo blizu da počnete da „trošite” ili već uveliko trošite i TWI, znači da je vreme da zamenite pneumatike novim ili bar boljim, sa dubljom šarom.

4. VREME POTREBNO ZA TEHNIČKI PREGLED

Do sada je za tehnički pregled bilo potrebno, u zavisnosti od servisa, od 10 do 20 minuta. U nekim slučajevima se vozilo i vozač nisu ni pojavljivali u servisu. Nova pravila propisuju da tehnički pregled po vozilu mora da traje bar 30 minuta, a dokaz za to je fotografisanje i snimanje vozila tokom pregleda, što je ujedno i dokaz da se vozilo stvarno pojavilo na liniji i da je pregledano redom, po standardima koji su propisani. Predvidite to vreme kada odlazite na tehnički pregled. Zbog produženog vremena pregleda i termini se zakazuju, jer manji broj vozila može da dođe na red. Zakažite na vreme kako ne biste gubil vreme obilazeći servise gde možete odmah doći na red.

5. NOVAC – DA LI ĆE TEHNIČKI PREGLED POSKUPETI?

Verovatno hoće. Sada se cena tehničkog pregleda kreće od 1.500-2.000 dinara. Zbog povećanog obima posla i vremena potrebnog za izvođenje svih propisnih radnji, kao i zbog dodatne opreme koju će svaki servis morati da ima (kamere, fotoaparat, ostali merni aparati), cena tehničkog pregleda će verovatno morati da poraste na 3.000-3.500 dinara. Naravno, mi ne možemo kao klijenti da utičemo na to, ali možemo da uradimo sve kako bismo automobil pripremili za pregled da nas sa pregleda ne bi vraćali, jer onda ovaj iznos plaćamo ponovo, koiliko god puta išli na tehnički pregled.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari