Foto: Vesna Laćarak

Lako ga je napraviti, i još lakše pojesti. Serviramo ga uz libanski hleb, falafele ili kao dodatak nekom jelu.

Jednostavno, ispečene plave patlidžane, pomešamo sa tahinijem (pasta od susama), sokom od limuna, belim lukom i maslinovim uljem. Često se u namaz dodaju i drugi sastojci kako bi se ukus obogatio i postigla različitost.

Šta nam je sve potrebno:

  • 2 plava patlidžana
  • 3-4 kašike tahinija
  • 1 limun (sok)
  • 3 čena belog luka
  • maslinovo ulje
  • sveža nana
  • so

Ako želite različite ukuse možete dodati:

Nanu, timijan, jogurt, alevu papriku, biber, pečeni susam, peršun, korijander, ljutu paprika, vlašac.

Način pripreme:

– Plave patlidžane oprati i obrisati, potom ih stavimo u pleh, izbodemo viljuškom na nekoliko mesta.

– Peći na 200 stepeni 30-40 minuta.

– Ispečene plave patlidžane preseći na pola, pustiti da se ocedi tečnost koja je nastala prilikom pečenja, možete ih jednostavno staviti na rešetku. Kašikom lagano pokupiti sadržaj presečenog patlidžana, dodati tahini, limunov sok, beli luk, so. Sve to dobro sjediniti i na kraju dodati iseckanu svežu nanu i zaliti maslinovim uljem. Servirati uz libanski hleb.

Uživajte!