Foto: Pixabay / MaisonBoutarin

Međutim, kako tačno beli luk pomaže, proučava se već vekovima. U nedavnoj studiji koju su objavili naučnici sa Univerziteta Notingem, ustanovljeno je da beli luk smanjuje rizik od pojave nekih oblika raka, kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2, piše Independent.

Nadalje, koliko će vam beli luk zaista pomoći, zavisi od načina na koji je pripremljen, iako se naučnici još dvoume oko toga koji je način pripreme najbolji.

Beli luk proizvodi mnogo različitih sumpornih jedinjenja, bez obzira je li samo narezan, fermentiran u alkoholu ili stisnut kako bi se od njega dobilo ulje.

Ti sumporni spojevi imaju uticaj na ‘plinovite signalne molekule’ poput azotnog oksida i sumporovodika koji se prirodno proizvode u ljudskom telu.

Izmenjeni oblici plinovitih signalnih molekula mogu se naći kod ljudi obolelih od raznih bolesti i mogu imati veliki uticaj na međusobnu komunikaciju stanica i održavanje ravnoteže u organizmu.

‘Te molekule daju biljkama ekološku prednost kad rastu u divljini’, kaže doktor Peter Rose, autor studije.

‘No osim toga, one su takođe biološki aktivne u ćelijama i tkivima sisara, iako još ne znamo kakva je njihova uloga u metabolizmu ljudi.’

I dok se još raspravlja o najboljem načinu pripremanja belog luka, naučnici se slažu da je upravo beli luk jedna od biljaka s najvećom sposobnošću obnavljanja.

‘Unutar ovog područja ima mnogo mogućnosti da se pronađu načini kako smanjiti rizik od neke bolesti i kako popraviti ljudsko zdravlje. No na kraju se sve svodi na fundamentalno pitanje o tome kakvu ulogu imaju ti spojevi u našem metabolizmu’, kaže doktor Rose.

‘Pred nama je još mnogo posla i istraživanja tih neobičnih sumpornih jedinjenja u našoj prehrani.’