Činjenica je, međutim, da „crvene tačkice“ po koži stariji teže podnose nego deca. Boginje spadaju u grupu zaraznih bolesti koje se karakterišu osipom po koži i simptomima oboljenja najčešće disajnih organa praćenih povišenom temperaturom. Najpoznatije su male boginje – Morbili, srednje boginje – Varicella, crvenka – Rubeola i danas iskorenjene ali najopasnije velike boginje – Variola vera.

– Kod odraslih pacijenata danas najčešće viđamo srednje, takozvane ovčije boginje i to kod onih osoba koje ih nisu preležale u detinjstvu, pa kad postanu roditelji, preleže ih zajedno sa decom. Ali, za razliku od dece mlađeg uzrasta gde ova bolest gotovo uvek protiče sa blagim simptomima uz minimum komplikacija uz mirovanje i toaletu promena, kod odraslih ide sa visokim temperaturama, mnoštvom promena i na koži i na sluznicama i vrlo često uz sekundarne bakterijske komplikacije. S obzirom na to da kad se osoba jednom zarazi, stiče trajni imunitet, ali virus ostaje u organizmu i može kasnije pri padu imuniteta da izazove kliničku sliku Herpes zostera. Danas se sve češće i kod ovog oblika praktikuje vakcinacija – kaže za Danas dr Branka Lazić, načelnica opšte medicine u Domu zdravlja Stari grad.

Male boginje kod nas gotovo su iščezle u drugoj polovini prošlog veka obaveznom vakcinacijom male dece za koje su one i najopasnije. Međutim, sa jačanjem antivakcinalnog lobija, kako tvrdi naša sagovornica, opao je procenat vakcinisane dece, pa su se u dva maha sporadično javile i kod dece, ali i kod mlađih odraslih osoba, što može u budućnosti predstavljati veliki problem.

Osip na koži ponekad zna da zavara i same lekare prilikom davanja dijagnoze, pa se dešava da „crvene tačkice“ pripisuju alergijama, a onda se ispostavi da su to ipak boginje. Doktorka Lazić ističe da se to može dogoditi jer sve vrste boginja mogu da imaju i atipične oblike, te se mogu zameniti sa drugim oboljenjima, pa i sa alergijama.

– Praćenjem i čestim kontrolama sumnjivih slučajeva ova nedoumica se otklanja. Komplikacije su najteže kod, na svu sreću, iskorenjenih velikih boginja, ali i lakši oblici naruše imunitet pa nisu retki bronhitisi, upale pluća, srednjeg uha i slično, kaže dr Lazić i ističe da je aktivna imunizacija najbolja prevencija, ali ukoliko se bolest već pojavi, onda pomaže izolacija pacijenta uz mirovanje 21 dan i simptomatsku terapiju.

Rubeola opasna za trudnice

Crvenka ima laku kliničku sliku, ali je, kaže dr Lazić, opasna ako trudnica oboli jer je virus visoko teratogen. Postoji obavezna vakcinacija u dečjem uzrastu.