Češka slagalica - recept 1Foto: Vesna Laćarak

Kada sam pre mnogo godina dobila nekoliko fantastičnih starih recepata od gospođe koja je poreklom iz Subotice, između ostalih bio je i ovaj recept, za koji mi je rekla da je dobila od svoje bake, a ona od svoje…

Uzalud je pokušavala da me nauči kako da napravim šne za štanglice od oraha, moram priznati da ni do sada nisam naučila način, na koji je ona to sa lakoćom radila, uostalom kao i sve kolače koje je pravila.

Pošto hoćemo da ohrabrimo mlade domaćice, ovaj izuzetni kolač možete napraviti sa kupovnim tankim korama (500g), kao i sa malim izmenama u filu, jedan fil je od jabuka sa dodatkom cimeta i šećera, u tom slučaju ovaj kolač zovemo međumurska pita, koja je takođe fantastična, i lakša za pripremanje. Svakako je poreklo kolača vezano negde za srednju Evropu, sudeći prema sastojcima koje koristimo.

Potrebni sledeći sastojci za testo:

  • 750g brašna
  • 120g putera
  • 20g kvasca
  • 3dcl mleka
  • 100g šećera
  • 3 žumanca
  • Narendana kora limuna, malo soli, vanilin šećer

Testo zamesiti sa navedenim sastojcima, ostaviti da odstoji kako bi naraslo, preraditi ga, podeliti u pet jednakih delova, ostaviti opet da odstoji i potom svaki od pet delova razviti oklagijom, prema obliku pleha u kome ćete peći slagalicu.

Češka slagalica - recept 2

Pripremite sve filove, pre nego krenete da slažete Češku slagalicu.

1. fil – mak

200g maka, samlevenog i poparenog sa 2dcl mleka, 120g šećera,10g putera, sve to lagano mešati 2-3 minuta. Obavezno popariti mak da ne bi bio gorak.

2. fil – sir

U 300g neslanog švabskog sira (kvark), 80g šećera, 80g putera, 2 žumanca, sneg od 2 belanca, jedna narendana kora limuna.

3. fil – orasi

150g oraha popareni sa 2dcl mleka, 30g prezli, suvo grožđe

4. fil – pekmez od kajsija

250-300g pekmeza od kajsija i narendana kora od limuna

Postupak:

Pleh premazati puterom, naizmenično slagati, koru pa fil po redu, počev od maka, i tako pet puta, peći na umerenoj vatri 40 minuta na 170 stepeni, (rernu prethodno zagrejati na 200 stepeni).

Kada se kolač ohladi pospite šećerom u prahu, isecite na kocke ili pravougaonike, kako bi se videla divna tekstura i filovi različitih boja. Razmislite da uz kolač poslužite beli bermet, kao desertno vino.

Uživajte!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari