O seksu u trudnoći i nakon porođaja se malo govori 1Foto: Pixabay/Free-Photos

Ali, moramo o tome razgovarati. I među – partnerski i sa stručnjacima koji nam u tome mogu pomoći. Sex već u trudnoći nije isti, a nakon porođaja nije retkost da se parovi duži period teško vraćaju redovnim seksualnim aktivnostima.

Zato smo odgovore na probleme seksualnosti potražili od stručnjaka, prim. dr. Biljana Živaljević, specijalista ginekologije i akušerstva.

Trudnoću ne zovemo slučajno „DRUGO STANJE“

Telo žene u periodu trunoće je preplavljeno  polnim hormonima koji sasvim jasno utiču na raspoloženje ali i fizičko stanje žene. Trudnice mogu biti sklone čestim promenama raspoloženja  od nekontrolisanog smeha do ničim izazvanim napadima depresije i plača. Tu je naravno i bojazan i strah da li će sve u toku trudnoće i nakon porođaja biti u redu.

Da li ću moći da ispunim sve svoje obaveze prema detetu i porodici? Da li sam zrela  za ulogu majke? Tu je i briga o samom porođaju  kao i bojazan da li će naš partnerski odnosi ostati isti u toku trudnoće i nakon porođaja.

Ne manje bitan je odnos prema poslu jer današnje žene su vrlo ambiciozne i vrlo uspešne u svom poslu pa je to dodatni optrećujući faktor jer u svakoj ulozi želimo da budemo podjednako dobre.

Trudnoća nije  i ne treba biti patološko stanje  ali je svakako jedno posebno, drugo stanje. U tom smislu, treba razumeti  psihičko i fizičko stanje  žene  u ovom periodu, moramo biti spremni na česte promene raspoloženja kod trudnica i porodilja kao i na mnoge  fizičke  promene  koje prate ovaj period.

Razgovor sa ginekologom je od velike važnosti

Na samom početku trudnoće, neophodan  je detaljan razgovor oba partnera sa ginekologom kako bi im objasnili sve promene koje ih očekuju u ovom lepom periodu života. Danas, retko pacijentkinja dolazi na pregled bez partnera, sto je pohvalno jer su od samog početka uključeni u sva dešavanja u periodu trudnoće.

Takođe parovi zajedno pohađaju predavanja u školama roditeljstva i ne mali broja budućih tata prisustvuje porođaju.

Jedno od najčesćih pitanja, posle prvog naleta euforije, kad saznamo da čekamo bebu, su intimni odnosi, odnosno: da li smemo da imamo seks u trudnoći.

Zašto je teže biti seksualno aktivan u trudnoći i koja su rešenja

Postoji nekoliko razloga i faktora koji nam otežavaju seksualno funkcionisanje tokom trudnoće i nakon porođaja.

Faktori koji otežavaju seks u trudnoći su: žena  dobija kilograme, bar 10ak ali često i više, što dodatno umanjuje njenu fizičku privlačnost  ali samo u njenim očima, drugi problem je  smanjenje libida, koji je više prisutan kod žena, strah da se može povrediti beba u toku odnosa, koji je uglavnom prisutan  kod muškarca.

Faktori koji otežavaju seks nakon porođaja su: suvoća vagine, naročito izažena  posle porođaja kao i bolnost odnosa – dispareunija izazvana suvoćom vagine i/ili ožilljkom od epiziotomije, ukoliko je porođaj završen vaginalno, oba partnera imaju osećaj da „to nije isto kao ranije“, ukoliko je porođaj  završen carskim rezom, oporavak je malo duži pa se i prvi odnos nakon porođaja odlaže, hroničan umor i neispavanost oba partnera, bar u prvim mesecima nakon porođaja, strah  da se beba ne probudi, te nedovoljna opuštenost u toku odnosa.

O seksu u trudnoći i nakon porođaja se malo govori 2
Foto: Pexels

Važno je da razgovaramo o svemu i važno je da znamo…

…u trudnoći:  da je trudnoća blagosloveno i drugo stanje ali ne i patološko stanje, naravno ako se radi o normalnoj, a ne o visokorizičnoj trudnoći, i da su seksualni odnosi poželjni tokom trudnoće, da ljubav ne broji kilograme i da će vas partner voleti i sa par viška kilograma, celulita, voleće vas i ako ste plačljive i neraspoložene, intimni odnosi zavise od  želje oba partnera i možete ih imati ukoliko to dozvoli vaš ginekolog, odnosno, ako nije rizična trudnoća ili ne postoji drugi opravdani razlog za apstinenciju.

U trudnoći, obavezna je upotreba prezervativa iz dva razloga: u spermi ima dosta prostaglandina koji mogu izazvati  kontrakcije materice, put infekcije je  znatno češći te se upotrebom prezervativa ista može izbeći.

Pokušajte da uživate i u malim znacima pažnje  i ljubavi koje vam vaši partneri nude.

…nakon porođaja: prvi odnos  nakon porođaja može, i u vecini slučajava mora biti olakšan, lepši i bolji upotrebom lubrikanata, po savetu ginekologa, postoje i druge metode novijeg datuma koje mogu da poboljšaju kvalitet seksualnih odnosa nakon porođaja, a to su:

– laserska rejuvenacija (popularno „podmađivanje“ vagine)

– aplikacija hjaluronskih filera u G tačku , čime  se povećava  zadovoljstvo  oba partnera

– PRP (aplikacija sopstvene plazme u predeo ožiljka od epizitomije u slučaju bolnih  odnosa).

Podela poslova je jako bitna. Na taj načn  mama  neće biti previse umorna, samim tim i neraspoložena, a tata će shvatiti značajnost svoje uloge u odrastanju i vapitanju dece.

Brigom o sebi brinite o svojoj porodici

Pokušajte dobrom organizacijom poslova oko bebe i kućnih poslova, što pre da se vratite normalnom životu nakon porođaja. Nemojte odbijati pomoć baka i deka , praveći se da vi to bolje znate da uradite. I oni su vas odgajali  pa ste izrasli u dobre  ljude. Neće se ništa desiti ako povremeno na sat dva ostavite bakama da pričuvaju  bebu,  a vi to vreme provede  sa vašim partnerom.

Koliko uložite u svoje dete  visetruko ce vam se vratiti. Ne zurite da se vratite na posao jer karijera  može da sačeka ali  svaki sekund proveden sa detetom ima neprocenjivu  vrednost.

To ne znači da treba da prestanete da vodite racuna o sebi  i u toku trudnoće, a noročito nakon porođaja. Ne dozvolite da zapustite ni svoju fizičku ni mentalnu aktivnost.  Budte sigurne da dobrom organizacijom poslova i obaveza možete postići da se odlično osećate i u ulozi žene i u ulozi majke.

Svaki trenutak proveden sa svojim partnerom i bebom ima nepocenjivu vrednost za svakog ponaosob.

Čuvajte i negujte porodicu jerje porodica osnov svega. Nesebično poklanjajte ljubav, jer se voljeno dete prepoznaje pri prvom susretu.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.