Dva začina koja će vam pomoći da imate ravan stomak 1Foto: Shutterstock/kiszon pascal

Bilo da je vaš cilj da izgubite salo na stomaku ili da se rešite nadimanja, oboje možete postići dobro izbalansiranom ishranom.

Nauka je dokazala da postoje dva začina koja sadrže antioksidante, promovišu zdravlje probave i metabolizam i tako pomažu da stomak bude ravniji.

Kurkuma

Kurkuma je drevni začin koji se vekovima koristi za zdravstvene prednosti svog aktivnog sastojka kurkumina. Upala je jedan od najvećih krivaca za hronične zdravstvene probleme koji se javljaju u srednjem i starijem životnom dobu, a najveća prednost kurkume je to što je prirodno protivupalno jedinjenje.

Ovo čini kurkumu efikasnom u smanjenju hroničnog bola, borbi protiv nadimanja i ublažavanju bolova u zglobovima i pomaže u poboljšanju kvaliteta života za osobe sa različitim oblicima artritisa i drugim zapaljenskim stanjima. Studija iz 2017. pokazala je da kurkumin posebno pomaže zdravlju creva, piše IndexHR.

Đumbir

Đumbir je dobro poznat koren sa brojnim zdravstvenim prednostima. Vekovima se koristi kao lek za probavne i stomačne tegobe. Đumbir deluje tako što stimuliše proizvodnju probavnih sokova i smanjuje upalu u crevima, što može pomoći u efikasnijem razgradnji hrane i smanjenju nadimanja.

Štaviše, dokazano je da đumbir podstiče metabolizam i podstiče gubitak težine, a takođe deluje i kao prirodni supresant apetita, što može učiniti da se osećate sito i na kraju smanjiti ukupan dnevni unos kalorija.

U studiji iz 2012. istraživači su otkrili da ljudi koji piju vrući napitak od đumbira nakon obroka smanjuju osećaj gladi do šest sati. Postoji nekoliko načina da dodate đumbir u svoj meni. Osim što se pije kao čaj, može se dodati u slatka ili slana jela, kao što su pomfrit i kari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.