Dve greške koje najčešće pravimo: Kako ispravno jesti čokoladu? 1Foto: Pixabay/Alexander Stein

Čokolada je jedna od omiljenih poslastica – ali možda smo je sve vreme pogrešno jeli.

Vrhunski naučnici koji se bave hranom u Galaksiju tvrde da ljubitelji čokolade čine dve velike greške koje bi vas mogle iznenaditi.

I premda velika većina ljudi svoju čokoladu drži u frižideru, istraživanje otkriva da to nije ispravan način, piše The Sun.

Čokoladu je potrebno čuvati na 18 stepeni – što znači da je umesto u frižideru treba držati u ormariću.

“S obzirom na to da više od polovine Ujedinjenog Kraljevstva navodi da je čokolada njihova omiljena poslastica, rado delimo ove savete kako bismo pomogli u stvaranju vrhunskog doživljaja užitka. Želimo da pomognemo svima da razumeju suptilne nijanse i karakteristike čokolade, a pritom joj, naravno, odajemo puno poštovanje koje zaslužuje”, rekla je Viktorija Gal, direktorka brenda Galaksi čokolade.

Otprilike 78 odsto ispitanika priznalo je da je svoju čokoladu do sada držalo u frižideru, pa ako ste vi među njima, razmislite o tome da promenite tu naviku.

Druga velika greška koju ljudi čine je žvakanje. Da, zvuči glupo, ali trebalo bi čokoladu pustiti da vam se topi u ustima jer umesto toga dopuštate kakao maslacu da obloži vaša usta i raširi sve te ukuse.

Moglo bi vas iznenaditi kada saznate da čokoladu treba konzumirati i ujutro – tačnije između 9 i 11 sati. To je zato što ukusi zahtevaju svežu paletu da bi se u njima pravilno uživalo, a takođe daje veliku dozu kofeina.

“Čokolada je duboka i složena poslastica s mnogo slojeva koje treba istražiti. Razumevanje potrebe da čokolada, vizualno i zvučno, donosi osećaj koji pleše na vašim receptorima ukusa i pojačava ukus. Jedenje čokolade ranije tokom dana sa svežim nepcem takođe je ključno otkriće koje će mnoge iznenaditi, što je čini dobrim izborom za međuobroke koji će nam pomoći da nastavimo sa radom punom parom pre ručka”, rekla je naučnica za hranu Natali Alibrandi.

Evo popisa drugih načina kako ispravno jesti čokoladu:

Jedite je u malim količinama – kako biste izbegli preterano stimulisanje različitih žlezda zaduženih za ukus, trebalo bi pojesti do šest komada od četiri grama odjednom.

Jedite bez smetnji – nećete moći da cenite različite ukuse i teksture ako radite nešto drugo.

Kombinujte je s drugim stvarima – što neočekivanije, to bolje. Možete probati mlečnu ili belu čokoladu s gorkom hranom ili gorku čokoladu sa slanijom hranom.

Uživajte u naknadnom ukusu – neke čokolade mogu ostaviti 45 minuta naknadnog ukusa, ali u većini slučajeva dovoljno je pričekati 15 minuta.

Ne mešajte više čokolada – opet, ne želite previše stimulisati svoje žlezde za ukus, stoga pazite da ne mešate različite vrste čokolade.

Izvor: Oslobođenje

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari