Faktori rizika za nastanak bolesti usta i zuba 1Foto: Pixabay/Aleksandra85foto

U Srbiji se tradicionalno od 1991. godine, u trećoj nedelji maja meseca, obeležava Nedelja zdravlja usta i zuba kako bi se ukazalo na značaj oralnog zdravlja i velike zastupljenosti bolesti usta i zuba.

Kampanja se realizuje na teritoriji Srbije, a sprovode je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” i Stomatološki fakultet Univerziteta u Beogradu uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Zdravlje usta i zuba je veoma bitno za svakodnevni život jer nam omogućava da govorimo, da se smejemo, da osetimo ukus, da žvaćemo i gutamo. Održavanjem oralnog zdravlja utiče se na fizičko, mentalno i socijalno zdravlje, navodi se na portalu Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”.

Tokom Nedelje zdravlja usta i zuba intenziviraju se aktivnosti na informisanju stanovništva o značaju oralnog zdravlja i merama prevencije, a posebno o potrebi i mogućnostima da se ličnim i kolektivnim angažovanjem i pozitivnim ponašanjem čuva i unapređuje zdravlje usta i zuba.

Faktori rizika za nastanak bolesti usta i zuba 2
Foto: Pixabay/Movidagrafica

Nosioci i koordinatori ovih aktivnosti na nivou okruga su okružni instituti i zavodi za javno zdravlje, a za teritoriju svake opštine službe stomatološke zaštite domova zdravlja, uz aktivno učešće privatne stomatološke prakse, lokalne zajednice, privatnog sektora i udruženja građana.

Kampanja ima za cilj i da se dodatno motivišu pojedinci, porodice, zajednica i donosioci odluka za aktivan odnos prema unapređivanju oralnog zdravlja, s obzirom da oboljenja usta i zuba, karijes (zubni kvar) i parodontopatije (oboljenje potpornog aparata zuba) imaju veliki zdravstveni, socijalni i ekonomski značaj, te predstavljaju javnozdravstveni problem u mnogim zemljama sveta.

Ove godine od 18. do 24. maja obeležava se Nedelja zdravlja usta i zuba pod sloganom „Zdrave navike za zdrave zube”. Slogan ovogodišnje kampanje ukazuje nam na značaj zdravih stilova života u očuvanju zdravlja usta i zuba, kao i faktora rizika za nastanak bolesti usta i zuba.

Faktori rizika za nastanak bolesti usta i zuba nisu samo loša oralna higijena već i faktori koji su značajni i za nastanak oboljenja srca i krvnih sudova, malignih oboljenja, dijabetesa, kao što su: nepravilna ishrana sa velikom količinom masti, soli i šećera, upotreba duvanskih proizvoda, štetna upotreba alkohola, fizička neaktivnost, ali i socijalne determinante zdravlja.

Istraživanje zdravlja stanovnika Srbije iz 2013. godine je pokazalo da je manje od polovine stanovništva (45,6 odsto) u Srbiji procenilo stanje svojih zuba i usne duplje kao dobro.

Faktori rizika za nastanak bolesti usta i zuba 3
Foto: Pixabay/Jennyfriedrichs

Rezultati istraživanja ponašanja u vezi sa zdravljem dece školskog uzrasta u Republici Srbiji 2018. godine pokazali su da naviku svakodnevnog pranja zuba češće od jednom dnevno ima nešto više od dve trećine (70,9 odsto) učenika petih, sedmih razreda osnovne škole i prvih razreda srednje škole, značajno više devojčica nego dečaka (82,6 odsto prema 59,9 odsto).

Opšte preporuke za očuvanje oralnog zdravlja

Opšte preporuke za očuvanje oralnog zdravlja koje se plasiraju u okviru ove kampanje nisu usmerene samo na značaj održavanja adekvatne higijene i redovnih poseta stomatologu, već obuhvataju i preporuke za smanjenje unosa šećera, a podstiče se i uključivanje poruka o bezbednom fizičkom okruženju, kao i uticaju konzumiranja alkohola i pušenja na oralno zdravlje.

Preporuke za očuvanje oralnog zdravlja su:

 • održavanje adekvatne higijene što podrazumeva redovno pranje zuba ujutru i uveče pred spavanje, kao i posle svakog obroka pastom za zube sa fluorom i korišćenje konca za zube;
 • posete stomatologu radi redovne kontrole najmanje jednom u šest meseci ukoliko nije potrebno učestalije zbog lečenja i uklanjanje zubnog kamenca od strane stomatologa;
 • vezivanje sigurnosnih pojaseva u vozilu, kao i pravilno korišćenje dečijih auto sedišta.
 • izbalansirana ishrana bogata voćem, povrćem i mlečnim proizvodima sa smanjenim unosom šećera (izbegavati unos slatkih gaziranih napitaka i grickalica);
 • prestanak pušenja;
 • smanjenje ili prestanak konzumiranja alkohola;
 • korišćenje zaštitne opreme za sportske aktivnosti (kaciga, štitnik za zube…);

Mere zaštite zuba treba sprovoditi tokom čitavog života počevši i pre nicanja zuba, tj. tokom trudnoće.

Posebno značajna ciljna grupa za preventivni rad su trudnice i deca školskog i predškolskog uzrasta kod kojih se mogu sprovesti skoro sve mere zaštite stalnih i preostalih mlečnih zuba. U predškolskom i školskom uzrastu se dosta uči o oralnom zdravlju i ustaljuju se navike o oralnoj higijeni.

Svake godine, u okviru obeležavanja Nedelje zdravlja usta i zuba organizuje se konkurs za izbor najboljih likovnih radova i literarnih sastava za decu u predškolskim ustanovama i učenike u osnovnim školama u Republici Srbiji koji ima za cilj podsticanje zdravstveno-vaspitnog rada na temu oralnog zdravlja. Ove godine, zbog aktuelne COVID-19 pandemije, konkurs će biti raspisan na jesen.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Faktori rizika za nastanak bolesti usta i zuba”

 1. Konačno jedna divna i veoma važna KAMPANJA za nacionalno oralno zdravlje. Označio sam je velikim slovima, „kampanja“ jer zaslužuje mnogo veću Državnu permanentnu aktivnost u formi nacionalnoj projekta za nacionalni oporavak protiv zabrinjavajućeg stepena krezubavosti svih generacija, od najmladjih do najstarijih. Pročitao sam lkanak i ocenio sam ga kao stidljivo i uobičajeno malokrvno nastojanje da se prikaže stvarno statističko stanje krezubavosti Državljana Srbije. Institut za javno zdravlje Srbije „Dr. Milan Jovanović . Batut“ ima precizne podatke o krezubavosti, ali u ovoj kampanji to nije u najglavnijim podacima prikazao. Na primer, prema ranije objavljivanim podacima, samo 20% upisnika u prvi osnovne ima sve svoje zube. Valjalo bi da „Batut“ to i u ovoj kampanji potvrdi. Što se tiče krezubavosti starijih od prvoškolaca, pa do penzije statistička slika je, blago rečena, vema loša sa tendencijom pogoršanja. Takvu ocenu stanja, kod odraslih, pokazuje i statistika Svetske Zdravstvene Organizacije, odelenje za Evropu, takodje sa tendencijom pogoršanja. Ovu našu kampanju, suprotno statistikam, vidim kao veselu informativno-zabavnu, skoro bezbrižnu kampanju,sa napomenom da je sve odrasle zdravstvene osiguranike izbacila iz prava zaštite zuba o trošku Fonda zdravstvenog osiguranja, jer je to veoma skupo i neodrživo za Budžet Srbije, pa će takvo sdtanje jod da potraje. Prema tome Institut „Batut“ duguje Narodu preciznije podatke u ovoj kampanji, a Ministarstvo zdravlja R. Srbije duguje, makar samo obećanje o tome kad će se zaustaviti pogoršanje krezubavosti, ako ne i nešto više od toga. Na primer, svi Finci i Švedjani imaju besplatnu zaštitu kompletnog oralnog zdravlja, a mi Boga molimo da ostane loše kako jeste, samo da se baremne pogoršava,jer to pogoršanje najpre pogadja najmladje.
  Pratim šta se dešava o tome u Svetu. Niko ne pravi vesele kampanje i seanse o vlastitoj nacionalnoj krezubavosti, pa čakni Finci niti Švedjani, a samomi našu crnu „Sliku krezubvosti“ molujemo u svetlim i ničim argumentovanim svetlim bojama. Pa ipak pozdrvljam kampanju i pomažem jojna svoj način.

  Kampanja se realizuje na teritoriji Srbije, a sprovode je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” i Stomatološki fakultet Univerziteta u Beogradu uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

  P.S.
  Ko nije gadljiv, neka na Googlu ukuca reči “zubni kamenac” i neka vidi stravu i užas u ustima što napravi zubni kamenac.
  I kad ga je malo na zubima, kad se jedva vidi nije ništa manje opasan.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.