Faktori rizika za nastanak bolesti usta i zuba

Nеdеljа zdrаvljа ustа i zubа

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

 1. Konačno jedna divna i veoma važna KAMPANJA za nacionalno oralno zdravlje. Označio sam je velikim slovima, „kampanja“ jer zaslužuje mnogo veću Državnu permanentnu aktivnost u formi nacionalnoj projekta za nacionalni oporavak protiv zabrinjavajućeg stepena krezubavosti svih generacija, od najmladjih do najstarijih. Pročitao sam lkanak i ocenio sam ga kao stidljivo i uobičajeno malokrvno nastojanje da se prikaže stvarno statističko stanje krezubavosti Državljana Srbije. Institut za javno zdravlje Srbije „Dr. Milan Jovanović . Batut“ ima precizne podatke o krezubavosti, ali u ovoj kampanji to nije u najglavnijim podacima prikazao. Na primer, prema ranije objavljivanim podacima, samo 20% upisnika u prvi osnovne ima sve svoje zube. Valjalo bi da „Batut“ to i u ovoj kampanji potvrdi. Što se tiče krezubavosti starijih od prvoškolaca, pa do penzije statistička slika je, blago rečena, vema loša sa tendencijom pogoršanja. Takvu ocenu stanja, kod odraslih, pokazuje i statistika Svetske Zdravstvene Organizacije, odelenje za Evropu, takodje sa tendencijom pogoršanja. Ovu našu kampanju, suprotno statistikam, vidim kao veselu informativno-zabavnu, skoro bezbrižnu kampanju,sa napomenom da je sve odrasle zdravstvene osiguranike izbacila iz prava zaštite zuba o trošku Fonda zdravstvenog osiguranja, jer je to veoma skupo i neodrživo za Budžet Srbije, pa će takvo sdtanje jod da potraje. Prema tome Institut „Batut“ duguje Narodu preciznije podatke u ovoj kampanji, a Ministarstvo zdravlja R. Srbije duguje, makar samo obećanje o tome kad će se zaustaviti pogoršanje krezubavosti, ako ne i nešto više od toga. Na primer, svi Finci i Švedjani imaju besplatnu zaštitu kompletnog oralnog zdravlja, a mi Boga molimo da ostane loše kako jeste, samo da se baremne pogoršava,jer to pogoršanje najpre pogadja najmladje.
  Pratim šta se dešava o tome u Svetu. Niko ne pravi vesele kampanje i seanse o vlastitoj nacionalnoj krezubavosti, pa čakni Finci niti Švedjani, a samomi našu crnu „Sliku krezubvosti“ molujemo u svetlim i ničim argumentovanim svetlim bojama. Pa ipak pozdrvljam kampanju i pomažem jojna svoj način.

  Kampanja se realizuje na teritoriji Srbije, a sprovode je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” i Stomatološki fakultet Univerziteta u Beogradu uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

  P.S.
  Ko nije gadljiv, neka na Googlu ukuca reči “zubni kamenac” i neka vidi stravu i užas u ustima što napravi zubni kamenac.
  I kad ga je malo na zubima, kad se jedva vidi nije ništa manje opasan.

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Život

Naslovna strana

19. oktobar 2021.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Igor Brakus, radijski voditelj

Kao što sam naziv kaže, ako danas ne saznamo ono što se dogodilo danas, već sutra će biti kasno.