Hedonizam Zorana Kesića: Lazanje kod tašte i škembići kod kuma 1Foto: Privatna arhiva

Prirodno stanje čoveka je da ne radi ništa osim uživanja u moru, suncu, čitanju i druženju – kaže Zoran Kesić, autor i voditelj emisije „24 minuta“, kao prvi gost naše nove rubrike „Hedonisti“.

Popularni šoumen otkriva neke od svakodnevnih rituala, u čemu uživa kada je reč o hrani, piću i muzici, kao i koja su to mesta na koja rado odlazi u slobodno vreme.

Svakodnevni ritual

„Jutarnja kafa koju pijem sa ženom za oboje je najlepši početak dana. Ovom prilikom apelujem na decu da nas bar tih pola sata ništa ne pitaju, ne dernjaju i da pokušaju da svoje ritualne obračune (koji su za njih dvojicu najlepši početak dana) ostave za posle kafe“.

Okolnosti bitnije od hrane

„Više uživam u okolnostima u kojima jedem nego u samoj hrani. Najviše volim ručkove kod mojih ili supruginih roditelja, odlazak u restoran sa prijateljima, ili prosto kućnu varijanti sedeljke sa „čačkalicom“. Top 5 jela: krilca u pacu od ajvara kod mojih, lazanje kod tašte, škembići kod kuma, a volim supu sa knedlama i pekarski krompir i batak“.

Pivo kao omiljeno piće

„Veoma volim da pijem pivo. U prodavnici razgledam razne vrste piva, stranih piva, zanatskih piva, obožavam šarene ambalaže piva, volim da kupim nekoliko različitih vrsta piva, a posebno volim da vidim u velikoj čaši hladno pivo sa penom od nekoliko centimetara, a čaša orošena kapljicama, kao sa reklame. Evo sad mi se pije pivo“.

Prirodno stanje čoveka: da uživa u moru i suncu

„Prvo moram da kažem da obožavam da letujem i mislim da je prirodno stanje čoveka da ne radi ništa osim uživanja u lenčarenju, moru, suncu, čitanju, druženju. Sve ostalo je neprirodno i predstavlja samo besmislenu pauzu između dva letovanja. Neću da kažem gde letujem da ne bi svi pohrlili tamo kad im otkrijem koliko je divno. Dovoljno je reći da je reč o najlepšem moru i najlepšoj obali na svetu, gde konobari odlično razumeju naš jezik“.

Hedonizam Zorana Kesića: Lazanje kod tašte i škembići kod kuma 2
Foto: Privatna arhiva

Mesto za uživanje u Beogradu

„Tašmajdanski park bez dileme. Ne samo jer nam je najbliži, već zato što je dovoljno veliki da se uvek može pronaći komadić parka bez gužve. Volim i crkvu Svetog Marka i preporučujem da se u lepom i sunčanom danu proboravi malo u crkvi, da se sedne, ćuti, smiri i porazmisli. Kad posle toga izađete u park, među penzionere, decu, mlade parove, kučiće i ptice – nekako će vam svi oni u kompletu biti mnogo draži i lepši.“

Restorani za pamćenje

„Ne vezujem se toliko za restorane koliko za klubove, kafiće i poneku kafanu u kojima smo se družili ili se danas družimo. Nekada su to bili Kućica, Pazi Škola, DŽKC, Povetarac, Dolar i klubovi Industrija, Barutana, Andergraund… Danas mi je najdraže mesto za druženje, jedenje i pijenje Tezga, kao i jedan specijalni gastro-hedonistički prostor po imenu Kompot“.

Prodidži i Disciplina kičme

„Ne mogu da lažem, slabo ja nešto danas slušam muziku. Nekada sam uživao u muzici za ples, takozvanoj elektronici, ali odavno više i ne plešem, a šteta jer bio sam solidan plesač. Slušam ove naše bendove koji nam se nude za nastup u emisiji pa to zadovoljava moje potrebe za muzikom. Od stranih bendova volim Prodidži, od domaćih Disciplinu kičme“.

Serije, filmovi, knjige

„Trenutno gledam seriju „Midnight Mass“ na Netflixu, čitam knjigu „Ljudski rod“ Rutgera Bregmana i čitam strip „Y: The Last Man“ Brajana K. Vona. Kad to završim preći ću na seriju „Squid game“, na četvrti deo knjige „Dina“ (Božanski car) Frenka Herberta i na neki od tridesetak glanc novih stripova koji tek čekaju da zaronim u njihove stranice“.

Hedonizam ranije

„Ranije kad sam bio mlađi voleo sam ponekad besciljno da lutam. Bez žene i dece, bez (naročitih) poslovnih obaveza, najbolje je bilo izaći iz kuće i krenuti. U toku dana naći se sa prijateljima pa nastaviti lutanje u društvu. Tako dočekati i veče pa preći u noćni provod. Kući se vratiti kao neko kuče u cik zore. Da nisam to često radio, sad bi mi baš nedostajalo“.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.