Hidriranost tokom toplih dana 1

Redovan unos tečnosti, pre svega vode za piće, tokom čitavog dana je od velike važnosti za dobro funkcionisanje svih sistema u organizmu, rashlađivanje i očuvanje zdravlja, naročito u uslovima visokih „letnjih“ temperatura vazduha. Smanjena količina tečnosti u organizmu za svega nekoliko procenata može dovesti do određenog stepena smanjene hidriranosti i pojave izuzetno neprijatnih simptoma kao što su razdražljivost, smanjena koncentracija i glavobolja, a kod starijih osoba i do ozbiljnih poremećaja u radu srca i krvnih sudova, odnosno sistema za cirkulaciju. Ovakvi, nespecifični simptomi dehidriranosti neretko mogu biti pogrešno protumačeni, i povezani sa osećajem gladi ili nedostatka sna.

Preporuka je da uvek na raspolaganju imamo dovoljne količine vode za piće, a ukoliko boravimo duže vremena van kuće, u gradskoj zoni, ili u prirodi, potrebno je da odrasli sa sobom ponesu bočice sa vodom za piće, za ličnu upotrebu, kao i dodatne količine vode ukoliko ima i dece.

Panel Evropske unije objavio je stručno mišljenje o Adekvatnom unosu (AU) vode za piće, i drugih tečnosti, uključujući i unos tečnosti kroz hranu. Referentne vrednosti, odnosno preporučena ukupna količina vode i tečnosti koja treba da bude uneta tokom dana (24 časa) različita je u skladu sa uzrastom i polom, i odnosi se isključivo na umerene klimatske uslove i umeren nivo fizičke aktivnosti. Prema mišljenju Panela, novorođenčad do 6. meseca života treba dnevno da unose 100 do 190 ml tečnosti po jednom kilogramu telesne težine (TT). Odojčad od 6. do 12. meseca života treba dnevno da unose 800 do 1000 ml/dan. Tokom druge godine života procenjeno je da unos treba da bude 1.100 do 1.200 ml tečnosti svakog dana. Vrednosti AU vode za dečake i devojčice uzrasta dve do tri godine procenjen je na 1.300 ml na dan; 1.600 ml na dan za dečake i devojčice uzrasta četiri do osam godina; 2.100 ml/dan za dečake uzrasta devet do 13 godina, odnosno 1.900 ml/dan za devojčice istog uzrasta. U smislu potreba dnevnog unosa vode, adolescenti i stariji se svrstavaju u grupu odraslih. Prema raspoloživim podacima, procenjena vrednost AU vode za piće može biti definisana kao dve litra/dan (do 3.1 l/dan) za žene i 2.5 l/dana (do 4.0 l/dan) za muškarce. I za populaciju starije životne dobi preporučene vrednosti AU vode istovetne su kao i za odrasle.

U kategorije izložene povećanom riziku od dehidratacije možemo uvrstiti decu predškolskog i školskog uzrasta, starije osobe, osobe koje pojačano treniraju, kao i radno sposobne osobe koje više časova tokom dana borave u izuzetno toplim i zatvorenim prostorijama.

Redovan dnevni unos vode za piće u odgovarajućim količinama podjednako je važan kao i zdrava ishrana u cilju očuvanja dobrog zdravlja, u ranoj prevenciji razvoja bolesti, kao i sekundarnoj prevenciji već postojećih bolesti.

Unos vode preporučen trudnicama

Za žene tokom trudnoće preporučeno je uvećanje dnevnog unosa za 300 ml u odnosu na žene istog uzrasta koje nisu trudne, a za žene tokom perioda laktacije i dojenja uvećanje od 700 ml/dan u odnosu na žene iste životne dobi koje nisu u periodu laktacije i ne doje.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.