Hrana koju nikako ne treba jesti posle treninga 1Foto: Shutterstock/Milan Ilic Photographer

Nakon teškog treninga, naše telo šalje signal mozgu govoreći mu da smo gladni.

U pokušaju da zadovoljimo tu želju, često se okrećemo pogrešnoj hrani koja je puna loših sastojaka koji ne samo da nam neće pomoći da dobijemo najbolje moguće rezultate od poslednjeg treninga, već će nam zapravo doneti više štete nego koristi.

Naime, određena hrana je posebno štetna jer poništava napor napornog treninga i moguće rezultate.

Kako prenosi Cosmopolitan, određene namirnice bi najbolje bilo izbegavati nakon treninga. „Vaša ishrana posle treninga može imati značajan uticaj na vaš oporavak i prilagođavanje na trening.

Kada vežbamo, naša tela troše neke od svojih energetskih zaliha i počinju da razgrađuju mišićne proteine, tako da obezbeđivanje pravilne ishrane posle vežbanja može pomoći da se preokrenu neki od ovih efekata, poboljšavajući oporavak i vaše rezultate“, objašnjava nutricionista Flo Sibrajt.

Koju hranu izbegavati?

Da biste izvukli maksimum iz svog treninga, važno je da dopunite svoje kalorije i hranljive materije pravom kombinacijom proteina i ugljenih hidrata. S druge strane, nutricionista kaže da je važno ograničiti kalorije koje potiču iz takozvane nezdrave hrane pune loših masti i prerađenog šećera.

„Iako neke energetske pločice mogu biti zgodna opcija kada nemate vremena za pun obrok posle vežbanja, ipak bi trebalo da izbegavate ultra-obrađene energetske pločice sa dugačkom listom štetnih sastojaka“, savetuje nutricionistkinja Ejmi Rajt.

Pored energetskih pločica, dodaje da je najbolje kloniti se proizvoda poput belog hleba, testenina, brze hrane, prženog krompira, zaslađenih sokova, niskokalorične hrane i slanih grickalica, piše IndexHR.

„Želja za slanom hranom posle vežbanja je prilično česta, jer često gubimo vodu i kalijum znojenjem. Međutim, umesto da posegnete za čipsom ili nekim pecivom iz pekare, više volite da u svoj obrok uključite hranu bogatu nutritivnom količinom“, dodaje Rajt.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.