I pre 100 godina govorilo se o "našoj deci" 1Foto: Radenko Topalović

Strah i stidljivost su normalna pojava kod dece, bilo da je njihov uzrok racionalan ili ne. No, treba činiti sve da se ovi osećaji umanje, pisalo je u „Vremenu“ pre tačno 100 godina.

Kako je jedna od ključnih uloga medija da edukuju publiku, u ovom izdanju lista bila je poklonjena pažnja esencijalnom delu svakog društva – mentalnom stanju najmljađih.

Premnda bi najbolje bilo da se deci ne pominju nikakva strašna lica, poput vampira i sličnog, u „Vremenu“ navode da se ipak neretko nađu oni koji se ne vode ovom mišlju. Strah koji se tada stvori kod dece može da ima jake nervne potrese za posledicu.

Trebalo bi obratiti pažnju na to da li se dete već susrelo sa sličnim vidovima zastrašivanja, te pristupiti razuveravanju mogućih „strašnih“ ishoda. Ukoliko se dete boji mraka, nikako ga ne treba slati samog u mračnu sobu, već zajedno s njim proći kroz to iskustvo, kojim će mu biti objašnjeno da nema razloga za strah. To je put koji vodi konačnom rešenju – oslobađanju deteta od tereta, kao što je strah od mraka.

I pre 100 godina govorilo se o "našoj deci" 2
Foto: Screenshot/Digitalna.nb.rs

Socijalni život deteta vrlo je važan, a posebno kada je reč o otklanjanju stidljivosti, koja nije ništa manje preteća po njihovu psihu od straha. Druženje i igra tu imaju lekovito dejstvo, jer su to upravo njihovi najbolji vidovi zabave, ali i najbolji načini da se prebrode prepreke ovog tipa.

Deca koja su odrasla izolovana od ovakvih iskustava obično budu stidljiva i nespretna, što može da ih prati kroz ceo život.

Roditelji treba da ulažu kako u fizičko, tako i moralno jačanje svoje dece. Zdrava duša u zdravom telu je važan zadatak za početak ljudskog života, čitali smo u „Vremenu“ s početka XX veka.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 100 godina, tačnije 1922. godine. Predmet analize je dnevni list Vreme, koji danas ne postoji. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u periodu između dva rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.