Od drugih opština na severu Kosova, Leposavić i Kosovska Mitrovica se prepoznaju po muzičkim festivalima, a Zvečan po istoimenoj srednjovekovnoj tvrđavi i manastiru Banjska.

Organizovana turistička ponuda jedino postoji u Ibarskom Kolašinu, gde se u okviru inicijative Outdoor In radi na promociji ovog kraja i razvijaju različiti turistički sadržaji.

– Kao rezultat ove inicijative razvijeni su jednodnevni i višednevni turistički paketi koji uključuju planinarenje, brdski biciklizam, obilazak kulturno-istorijskih spomenika i industrijskog nasleđa, paraglajding iznad jezera Gazivode, i rekreacije na vodi u smislu vožnje kajaka ili rafting na reci Ibar – kaže Dragiša Mijačić iz Outdoor Ina.

Glavna turistička atrakcija Ibarskog Kolašina je, kako kaže, Via Ferrata Berim, sistem bezbednog penjanja na vertikalnim stenama koje dosežu visinu i do nekoliko stotina metara.

– Ovaj jedinstveni turistički sadržaj privlači sve veću pažnju gostiju, kako iz Srbije tako i iz inostranstva, čime se Ibarski Kolašin prepoznaje na mapi željenih destinacija ljubitelja aktivnog odmora. Via Ferrata Berim nikoga ne ostavlja ravnodušnim jer penjanje na vertikalnim stenama stvara adrenalin koji izaziva snažne emocije sreće – ističe Mijačić, napominjući da se turisti koji jednom posete ovu destinaciju vraćaju svake godine u većem broju, pozivajući prijatelje da im se pridruži u ovoj avanturi.

Turizam se sve više prepoznaje kao strateška razvojna grana u opštinama na severu Kosova a primetna su, kaže Mijačić, i sve veća javna ulaganja u ovaj sektor.

– U tome je najviše odmakla opština Zubin Potok koja intenzivno radi na razvoju turističke infrastrukture. U toku je izgradnja nastavka Via Ferrate Berim koja će sadržati dva viseća mosta, rekreativnog centra sa rafting stazom i zatvorenim olimpijskim bazenom, kao i prateće putne infrastrukture. U planu je i izgradnja planinarskog doma na Mokroj gori kao i nautičkog centra na jezeru Gazivode – napominje Dragiša Mijačić. Druge opštine sa severa Kosova su nedavno usvojile Strategije razvoja turizma pa se i kod njih očekuju značajna ulaganja u ovaj sektor.