Foto: www.fiji.travel

Dok je u Iraku najmanje srećnih ljudi treću godinu za redom, pokazuje istraživanje asocijacije WIN-Gallup Internešnal, dok se u Srbiji oseća srećnim 48 odsto građana.

Istraživanje je pokazalo da globalno preovlađuje osećaj sreće 68 odsto, građani Srbije ređe kažu da su srećni, 48 odsto, a mnogo češće su ravnodušni, 42 odsto naspram 22 odsto.

U odnosu na rezultate prošle godine 52 odsto srećnih, u Srbiji je osećaj životne sreće čak slabiji.

U Srbiji je optimistično 30 odsto građana, a majbrojniji su oni koji ne očekuju bitnije promene u narednoj godini, gotovo 40 odsto, navodi se u saopštenju TNS MediumGallup.

Globalno ekonomski optimizam navladava pesimizam, 42 odsto prema 22, u Srbiji je odnos obrnut i 23 odsto građana očekuje prosperitet, dok 39 odsto očekuje da će 2017. Godina doneti ekonomske poteškoće.

Oko trećina ne očekuje promene kada je u pitanju ekonomska situacija.

Kada je u pitanju nada u bolju budućnost, 52 odsto građana zemalja sveta očekuje da će 2017. godina biti bolja. Optimizmu najviše doprinose Bangladeš, Gana, Obala Slonovače, Fidži, Brazil, Indija i Kina.

Najveći optimisti u pogledu ekonomskog prosperiteta su Gana i Bangladeš, a nasuprot tome, Južna Koreja, Hong Kong i Grčka su najveći pesimisti.

U saopštenju se navodi da je ovo 40. po redu studija asocijacije WIN-Gallup Internešnal „Kraj godine“ koja pokazuje da lični optimizam globalno raste, uprkos pogoršanju ekonomskih očekivanja za predstojeću godinu.