Jedna od devet osoba na svetu pati od bolesti bubrega 1Foto: Pixabay/Rikirisnandar

Jedna od devet osoba na svetu pati od bolesti bubrega, saopštio je Gradski zavod za javno zdravlje Beograd povodom Svetskog dana bubrega.

„U 2019. godini je u svakoj nedelji pet osoba izgubilo život čekajući transplantaciju bubrega. Prosečno čekanje tranplantacije bubrega iznosi tri godine“, objašnjavaju iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Kako Gradski zavod za javno zdravlje Beograd ističe na svom portalu, čak četvrtina osoba koje su zbog bolesti izazvane virusom kovid-19 bile na mehaničkim ventilatorima, razvile su akutnu bubrežnu slabost i nakon toga bile lečene dijalizom.

U Beogradu je tokom 2019. godine 370 osoba umrlo usled hronične bubrežne insuficijencije, a iste godine je registrovano 996 novoobolelih stanovnika Beograda.

„Hronična bolest bubrega je veliki izazov, kako za pacijenta, tako i za osobe u bliskom okruženju. Postavljanje dijagnoze a potom i lečenje i kontrola bolesti, utiču u velikoj meri na kvalitet života obolelog, na njegovu porodicu i prijatelje, na sposobnost praktikovanja svakodnevnih aktivnosti poput rada, putovanja, druženja“, ističu iz Gradskog zavoda za javno zdravlje i dodaju da pojava anksioznosti, depresije, kognitivnih oštećenja, gastrointestinalnih problema i problema sa spavanjem predstavlja samo dodatni izazov u borbi protiv ove teške bolesti.

Kako navode, osobe koji žive sa bolestima bubrega imaju potrebu da zadrže svoju ulogu u okruženju, želeći da održe privid normalnosti i utisak kontrole nad svojim zdravljem.

„Oni često doživljavaju lečenje kao nametnuto, koje je van njihove kontrole. Da bi bili zadovoljniji, angažovaniji i konstruktivniji u pogledu svog lečenja, što bi rezultiralo boljim kliničkim ishodima, potrebno je da im se obezbedi osećaj efikasnog upravljanja simptomima i motivacija za aktivno učešće u sopstvenom lečenju“, saopštava Gradski zavod za javno zdravlje.

Važna je podrška zajednice

Iako su mere kojima se bolesti bubrega mogu sprečiti izuzetno važne, od velikog značaja je i podrška osobama koje žive sa bolestima bubrega i njihovim partnerima u nezi, a posebno tokom pandemije korona virusa.

„Pandemija bolesti izazvane korona virusom je između ostalog, pogodila i bubrežne bolesnike. Mnogi od njih su poslednjih godinu dana mogli da se zaštite isključivo boravkom kod kuće. Činjenica je i da su neke osobe sa inače zdravim bubrezima razvile simptome akutne bubrežne slabosti u sklopu teže kliničke forme bolesti kovid-19“, objašnjavaju iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Kako ističu, sam slogan za obeležavanje Svetskog dana bubrega ove godine, koji glasi „Živeti dobro sa bubrežnom bolešću“, predstavlja polazno sredstvo za usvajanje novih znanja o samoj bolesti i efikasnom upravljanju simptomima, o načinu osnaživanja obolelih, sa krajnjim ciljem da se pacijenti koji boluju od bolesti bubrega podstaknu da aktivnije učestvuju u životu.

„Neophodan je zajednički napor kako pojedinaca tako i celokupne zajednice, ka postizanju glavnog cilja – dobrog života za osobe sa bolestima bubrega“, zaključuje Gradski zavod za javno zdravlje.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Jedna od devet osoba na svetu pati od bolesti bubrega”

  1. To znači da u svakom razredu 3-4 deteta pati od bubrega, jeste sigurni da neko ne mlati bezveznom statistikom, da bi povećao svoju važnost?

  2. Ne znam, koliko ih pati, nikad nisam razmisljao o tome, meni su preporucili, nemacki cordyceps, efikasan je kad su u pitanju bubrezi, a pri tom otklanja umor i podize nivo energije.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.