Kako da saznate da li ste alergični na nešto? 1Foto: Pixabay/Mojpe

Ako sumnjate da imate alergiju, trebalo bi da zakažete pregled kod alergologa koji će vam reći da li ste alergični ili ne.

Alergolog je specijalista interne medicine koji se obučio za lečenje pacijenata sa alergijama. On može da dijagnostikuje da li pacijent reaguje na alergene i uputi ga kako da izbegne alergijsku reakciju.

Pregled alergologa je prijatan, ne zahteva pripremu i traje oko 30 minuta, piše Stetoskop.info.

Kada je vreme za alergološki pregled?

  • Kada se javi kašalj, curenje iz nosa ili suzenje očiju u kontinuitetu duže od tri meseca na način da vam je teško da spavate ili radite.
  • Kada vam antihistaminici koji se kupuju bez recepta ne pomažu.
  • Kada često imate upalu sinusa, glavobolje, kijavice i infekcije ušiju.
  • Kada hrčete ili imate problema sa spavanjem usled otežanog disanja.
  • Kada imate drugih zdravstvenih problema, kao što su: bolesti srca, problem sa štitnom žlezdomdijabetesvisok krvni pritisakglaukomuvećana prostata, problemi sa jetrom ili bubrezima. U ovoj situaciji, važno je da lekove protiv alergija ne kupujete i konzumirate na svoju ruku, već isključivo uz konsultaciju sa alergologom.
Kako da saznate da li ste alergični na nešto? 2
Foto: Pixabay/Pixel2013

Deca i starije osobe uvek treba da se konsultuju sa alergologom pre nego krenu sa terapijom antihistaminicima.

Šta da očekujem od alergologa?

Potvrda da imate alergiju

Samo alergolog može da kaže da li ste alergični na neku supstancu ili ne. Često će se alergija mešati sa nekim drugim stanjima (kao što je npr. infekcija), te je neophodno da posetite lekara pre nego krenete sa bilo kojom terapijom i lečenjem.

Pronalaženje uzroka alergije (alergena)

Ako znate na šta ste alergični i šta su okidači alergijske reakcije, možete da preduzmete korake da biste alergijsku reakciju izbegli. Alergolog će predložiti i uraditi alergo testove koji će utvrditi koji su okidači kod pacijenta.

Plan lečenja alergije

Kako da saznate da li ste alergični na nešto? 3
Foto: Pixabay/Free-Photos

Alergolog će vam dati tačne smernice kako da se ponašate i koje medikamente da uzimate u lečenju alergija. Ovo takođe obuhvata i smernice kako da se ponašate u situacijama kada jaka alergijaska reakcija nastupi.

Ispravna terapija

Lekovi za alergiju koji se kupuju bez recepta mogu često pomoći. Međutim, ima situacija kada takvi lekovi nisu biti od pomoći i tada će alergolog morati da vam prepiše recept za odgovarajući lek.

Kontrola simptoma i pravovremena reakcija

Alergolog može da pripremi pacijenta za sezonske alergije na vreme i da pomogne pacijentu da ublaži simptome kao što su curenje nosa, suzenje očiju…

Neke alergije su bezazlene, dok su neke veoma ozbiljne i mogu biti opasne po život. Kada osetite prve simptome alergija, obratite se lekaru i time obezbedite svom organizmu da se lako izbori sa alergijom i istu drži pod kontrolom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.