Kako izgleda procedura porođaja u vreme pandemije? 1Foto: Pexels

Porođaj za vreme epidemije korona virusa izaziva strepnje i otvara mnoga pitanja kod trudnica.

Za roditeljski portal Bebac na sva pitanja o porođaju za vreme pandemije govorio je ginekolog Dejan Dimitrijević iz GAK „Narodni front” u Beogradu.

Od početka epidemije GAK „Narodni front” radi punim kapacitetom, a procene su da će ove godine biti blizu 8.000 porođaja, što će biti novi rekord u poslenjih 20 godina.

„To nije baby boom za našu kliniku, jer su trudnice iz ostalih klinika, koje su zbog kovida zatvorene, preusmerene na našu. Trenutno su zatvorene Zemunska bolnica i Gradska bolnica, a smanjenim kapacitetom radi KBC ‘Dragiša Mišović’, tako da GAK ‘Narodni front’ i Višegradska primaju sve trudnice”, opisuje trenutnu situaciju u Beogradu dr Dimitrijević.

Zbog velikog broja porođaja GAK „Narodni front” je, prema rečima Dimitrijevića, morao da promeni određene procedure.

Kako bi imali dovoljan broj kreveta za sve, porodilje i bebe se otpuštaju iz porodilišta ranije.

„Umesto da mame porođene vaginalno idu kući nakon tri dana, sada odlaze kući dan ranije, dok trudnice porođene carskim rezom idu kući nakon tri dana. Naravno, uslov za otpuštanje je da se osećaju dobro”, objašnjava Dimitrijević na koji način porodilište prilagođava kapacitete trenutnoj situaciji i ističe da su ovo maksimalni kapaciteti porodlišta.

„Kada govorim o kapacitetima porodilišta, ne govorim samo o fizičkom prostoru, nego i o osoblju. Iako lekari i sestre u poslednje vreme nisu bili zaraženi, jedan deo anesteziologa nam je otišao u novu bolnicu u Batajnici. To sa sobom vuče i manji broj epidurala, te je teško izaći u susret svim ženama”, opisuje trenutno stanje u GAK „Narodni front” doktor Dejan Dimitrijević.

Porođajne procedure za vreme epidemije

Pored toga što se mame i bebe otpuštaju ranije kući, pri dolasku postoje znatno izmenjene procedure. Na samom ulazu u porodilište istaknuto je nekoliko obaveštenja na kojima piše da su za vreme trajanja epidemije:

  • Zabranjene posete na svim odeljenjima, uključujući i apartmane
  • Zabranjeno je prisustvo pratnje na porođaju
  • Pri izlasku, po mamu i bebu, sme da dođe samo jedna osoba

Pored gore navedenih promena, na ulasku u porodilište se svima meri temperatura, a trudnicama koje se primaju u porodilište radi se antigenski test na korona virus.

„Svakoj trudnici koja dolazi na porođaj, pri prijemu, radi se antigenski test čiji rezultat dobijamo za 15 do 20 minuta”, objašnjava doktor i nastavlja „ako je test negativan, trudnica ide da se porađa najnormalnije kao što je i ranije bilo, s tim da u toku porođaja koristi masku”, napominje on.

Maske mogu poneti trudnice od kuće, ali i klinika ima maske koje im može dati za vreme porođaja i postporođajnog perioda.

Pri dolasku na porođaj doktor savetuje da trudnice sa sobom ponesu što manje stvari „uloške, papuče, mobilni telefon i mali neseser za higijenu”, nabraja doktor.

Nakon porođaja, po odlasku na odeljenje, mogu da zatraže od partnera da im donesu ostatak stvari „to se u ovim okolnostima ostavlja na portirnici gde se napiše ime porodilje i broj sobe, a portir nakon nekog vremena sve to odnese porodiljama”, objašnjava doktor.

Ako je trudnica kovid pozitivna ide na posebno odeljenje

Ako se na prijemu za porođaj antigenskim testom utvrdi da je trudnica pozitivna ona odlazi u kovid odeljenje koje postoji u GAK „Narodni front”.

„Klinika je oslobodila ceo jedan sprat za kovid pacijente sa porođajnim krevetom, operacionom salom i ležećim mestima”, opisuje doktor na koji način je klinika rešila problem smeštanja kovid trudnica, porodilja i beba.

„Na kovid odeljenju imamo dežurnu ekipu koja se bavi kovid pozitivnom trudnicom. Osoblje je maksimalno zaštićeno, jer se računa da je žena pozitivna. Nakon prijema i dolaska žene na odeljenje njoj se tada radi i PCR test, čije rezultate dobijamo u roku od 12 do 24 sata. Ukoliko PCR test pokaže da je ona negativna, trudnica se vraća na regularno odeljenje jer nije zarazna, ako je pak pozitivna ostaje na kovid odeljenju do otpusta”, detaljno doktor Dimitrijević objašnjava procedure prijema za sve Bebac čitateljke.

Doktor Dejan Dimitrijević savetuje kovid pozitivne trudnice

Ako se trudnica zarazi u toku trudnoće i ima blage simptome kovida (izmenjen miris i ukus, povišena temperatura) ona tada treba da koristi propisanu terapiju:

  • Obaranje temperature paracetamolom
  • Vitamini
  • Podizanje imuniteta
  • Izolacija

Doktor naglašava da ukoliko je trudnica respiratorno ugrožena, nazofaringealno ili ima upalu pluća tada treba da se javi u kovid ambulantu.

Ako je pak trudnoća ugrožena, trudnica tada treba da dođe u porodilište.

Porođaj kovid pozitivnih trudnica prema akušerskim indikacijama

„Ako postoje akušerske indikacije da kovid trudnica može vaginalno da se porodi, porodiće se vaginalno. Ipak, ako ima neku akušersku indikaciju za carski rez onda će se on i uraditi”, objašnjava doktor Dimitrijević.

Ukoliko kovid pozitivna trudnica ima temperaturu, a nema akušerskih indikacija za porođaj carskim rezom, ona će se i tada poroditi vaginalno.

Doktor Dimitrijević napominje da je tokom vaginalnog porođaja kovid pozitivnim trudnicama poželjno dati epidural, jer na taj način nema mnogo napinjanja „ukoliko trudnica ima neke respiratorne simptome tokom napinjanja, oni će se samo pojačati. Kada je žena na epiduralu ona nema bolove i neće hiperventilirati”, navodi doktor i dodaje da na taj način trudnica lakše podnosi porođaj.

Dojenje se preporučuje i u slučaju da je mama zaražena korona virusom

Od početka epidemije u Srbiji u GAK „Narodni front” do sada je porođeno oko 100 kovid pozitivnih trudnica i onih koje su suspektne na korona virus, dok nijedna beba nije bila zaražena korona virusom od tih majki.

„Ako je porodilja kovid pozitivna i beba se proverava na korona virus, jer je dokazana vertikalna transmisija virusa sa trudnice na bebu. Potom se bebe izoluju od svojih majki, ali i od ostalih beba koje su rođene od zdravih porodilja. Ipak, bebe od kovid pozitivnih majki se dovode na podoje, jer se dojenje preporučuje i od strane Svetske zdravstvene organizacije, kao i od strane naših pedijatara. Ono što je bitno jeste da majka za vreme dojenja nosi masku da ne bi kapljičnim putem prenela virus na bebu”, opisuje doktor stanje u kovid odeljenju i procedure kada je dojenje u pitanju.

Na klinici je ograničen broj redovnih pregleda u trudnoći

Doktor Dejan Dimitrijević primećuje da se za vreme epidemije više trudnica opredeljuje za vođenje trudnoće u privatnim ordinacijama ili se čak porađaju privatno „razlog je što se plaše gužvi u držanim ustanovama”, objašnjava on.

„Mi smo ograničili broj redovnih, fizioloških praćenja trudnoće i pregleda koji nisu neophodni, te neki broj trudnica odlazi na preglede u domove zdravlja, privatne ordinacije ili se u prvom trimestru odlučuju na rađanje neinvazivnih prenatalnih testova, koji imaju veliku senzitivnost i specifičnost, kako bi izbegli invazivne metode”, objašnjava doktor tendenciju vođenja trudnoće za vreme epidemije.

Poruka za kraj svim budućim trudnicama i mamama je, kako navodi doktor, „da se, uz sve mere opreza, hrabro upuste u sve što ih očekuje”, kao i da ova epidemija mora proći kad tad.

Tekst je preuzet sa portala Bebac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.