Kako probuditi "hormon sreće"? 1Foto: Shutterstock/Look Studio

Kada se otpuste u cirkulaciju, endorfini mogu pomoći u ublažavanju bolova, smanjenju stresa i mogu izazvati osećaj euforije.

Endorfini su hemijski glasnici u ljudskom telu koje luče određeni delovi nervnog sistema, a čija uloga još uvek nije sasvim jasna.

Poznato je, međutim, da endorfini pomažu u smanjenju bolova, a istovremeno izazivaju pozitivna osećanja, pa ih ponekad nazivaju i „hormonima sreće i zadovoljstva“.

Kada se puste u cirkulaciju, endorfini mogu pomoći u ublažavanju bolova, smanjenju stresa i mogu izazvati osećaj euforije. Ukratko, mogu učiniti da se osećate prilično dobro.

U nastavku teksta dajemo vam nekoliko saveta kako da povećate količinu endorfina u organizmu.

Vežbajte

Fizičke prednosti vežbanja se ne mogu poreći. Njegove prednosti za mentalno zdravlje su jednako impresivne, u velikoj meri zahvaljujući endorfinu.

Oslobađanje endorfina je povezano sa kontinuiranim vežbanjem.

Istraživanja iz 2011. sugerišu da se oslobađanje endorfina dešava nakon 30 minuta vežbanja.

Vežbe umerenog intenziteta mogu biti najbolje

Studija iz 2017. otkrila je da su 22 učesnika iskusila euforična osećanja povezana sa oslobađanjem endorfina nakon sat vremena vežbanja umerenim intenzitetom. Umereno vežbanje znači da se vaši otkucaji srca i disanje ubrzavaju.

Probajte akupunkturu

Ovaj alternativni tretman potiče iz kineske medicine, u kojoj se veoma tanke igle koriste za stimulisanje određenih tačaka u telu. Do sada je akupunktura ispitivana kod brojnih stanja, kao što su hronični bol, nesanica, anksioznost i depresija, simptomi predmenstrualnog sindroma itd.

Brojna istraživanja su dokazala da se nakon uboda igle u akupunkturne tačke oslobađa određena količina endorfina, što doprinosi povoljnom terapijskom efektu.

Odvojite vreme za meditaciju

Prema studiji iz 2011, meditacija je još jedan način da se pokrene oslobađanje endorfina. Meditacija vam može pomoći da se opustite i postignete unutrašnji osećaj smirenosti.

Takođe može pružiti i druge zdravstvene benefite, uključujući sledeće:

– poboljšano fizičko zdravlje
– poboljšano raspoloženje
– bolji san

Da započnete meditaciju, izaberite mirno, udobno mesto za sedenje.

Opustite se. Neka sve vaše misli, pozitivne ili negativne, uzdignu i prođu pored vas. Kako se misli pojavljuju, pokušajte da ih ne osuđujete, držite se za njih ili ih odgurnite.
Počnite tako što ćete ovo raditi pet minuta i vremenom napredujte do dužih sesija.

Probajte aromaterapiju

Prema studiji iz 2012., čini se da aromaterapija lavande pomaže u ublažavanju anksioznosti. Razlog je što primena eteričnih ulja (kao što je lavanda) može dovesti do oslobađanja endorfina.

Možete probati i druga eterična ulja, kao što su:

– ruzmarin
– citrusni mirisi kao što su narandža, grejpfrut ili bergamot
– tamjan

Prepustite se vinu i/ili tamnoj čokoladi

Jedenje čokolade stimuliše proizvodnju i lučenje endorfina. Ova prijatna osećanja mogu doprineti žudnji za čokoladom kada se osećate loše ili pod stresom. Čaša crnog vina takođe doprinosi oslobađanju endorfina.

Smeh

Smeh može pomoći da se podigne loše raspoloženje i ublaži osećaj anksioznosti i stresa.

Postoji čak i vrsta kognitivne bihejvioralne terapije koja se zove terapija smehom koja može pomoći u smanjenju osećaja stresa i depresije.

Sledeći put kada vi i vaši prijatelji ne možete da odlučite šta da gledate na filmskoj večeri, odlučite se za komediju i uživajte u povećanju nivoa endorfina u vašem telu.

Sunčanje

Sunčeva svetlost ima mnoge prednosti za ljudsko zdravlje: pomaže vašoj koži da proizvodi vitamin D, stimuliše proizvodnju serotonina i melatonina, što može pomoći u poboljšanju raspoloženja, povećanju energije i boljem spavanju.

Ultraljubičasto zračenje na suncu takođe može povećati nivoe endorfina. Izlazak napolje nekoliko puta nedeljno u trajanju od oko 15 minuta obično će vam biti dovoljno da imate koristi od izlaganja suncu.

Pošto UV zračenje može povećati rizik od razvoja raka kože, važno je uživati u sunčevoj svetlosti umereno. Uvek koristite kremu za sunčanje sa SPF 15 ili više ili pokrivajte izloženu kožu ako ste napolju duže od 15 minuta.

Uživajte u masaži

Terapija masažom pomaže u oslobađanju od stresa i može pomoći u poboljšanju simptoma nekih zdravstvenih problema, kao što su hronični bol i umor. Ove prednosti su povezane sa višom koncentracijom hormona, uključujući endorfine, koji se oslobađaju masažom. Masaža takođe povećava nivo oksitocina, dopamina i serotonina.

Drugim rečima, zaista ne možete pogrešiti sa terapijom masaže. Ako ste ranije probali masažu i nije vam se dopala, imajte na umu da postoji mnogo vrsta masaža koje možete izabrati.

Odlučite se za toplu kupku

Topla kupka može vam pomoći da se smirite nakon napornog dana. Toplota vode može pomoći u ublažavanju napetosti i bolova u mišićima, ali takođe može izazvati oslobađanje endorfina u cirkulaciju.

Pored toga što vam pomažu da se opustite, redovne tople kupke takođe mogu pomoći u smanjenju rizika od razvoja srčanih bolesti i pomoći u snižavanju krvnog pritiska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari