Kako sigurno odmrzavati i zamrzavati hranu? 1Foto: Pixabay / Alexas_Fotos

Uprkos uvreženom mišljenju, smrznutu hranu možete konzumirati bez ikakvog straha, piše Gardijan.

Istraživanje koje je na 1.500 ispitanika sprovela britanska Agencija za kontrolu namirnica, pokazalo je da 43 odsto njih smatra da hranu svakako treba smrznuti isti dan kad je i kupimo, 38 odsto kaže da je opasno ponovno zamrzavati meso čak i nakon što smo ga skuvali ili ispekli, a 36 odsto ispitanih veruje da hrana postaje opasna ako ostane predugo u zamrzivaču.

Međutim, ništa od toga nije istina. Godišnje se, na primer, u Velikoj Britaniji baci oko sedam miliona tona hrane, iako je veliki deo toga sasvim ispravan za konzumaciju. Naime, čak 4,2 miliona tona baci se zbog nedoumica vezanih za zamrzavanje hrane.

Kako ćemo, dakle, znati je li, recimo, komad mlevenog mesa koji smo zamrznuli oko Božića još dobar za jelo? Je li naša odbojnost prema zamrznutoj hrani zapravo samo snobizam i averzija prema kulinarskim običajima 70-ih ili tu ipak ima nečega?

Evo kako sigurno zamrzavati hranu…

Zamrzavanje

Meso i ribu možete slobodno zamrznuti sve do ‘najbolje upotrebiti do’ datuma. Nije nužno da takve namirnice smrzavate odmah nakon što ste ih kupili, već možete čekati do označenog datuma.

Naime, tu ste namirnicu komotno mogli kupiti i baš tog datuma koji je označen na pakovanju kao krajnji rok za upotrebu.

Smrznuto

Proverite na pakovanju, ali najčešće hrana može smrznuta stajati od tri do šest meseci. Većina bakterija u dubokom ledu postane neaktivna, tako da zamrzavanje zapravo deluje kao ‘dugme za pauzu’.

Smrznutu hranu možete koristiti i nakon što je jako dugo bila u ledu, iako će možda malo nastradati ukus i tekstura. Taj period od ‘tri do šest meseci’ označenih na pakovanju odnosi se zapravo na kvalitet, a ne na sigurnost namirnice.

Odmrzavanje

Što je temperatura viša, bakterije su zaposlenije. Zato hranu odmrzavajte polako, najbolje preko noći u frižideru. Odmrznuto pripremite unutar 24 sata.

Ponovno zamrzavanje

Sme li se hrana ikad ponovno zamrznuti? Odgovor je pomalo zbunjujuć: i da i ne.

Ponovno zamrznuta hrana nosi veći rizik od trovanja jer se odmrzavanjem povećava broj bakterija. Zato ako odmrznete pile i dogodi se nešto nepredviđeno, najbolje je da ga bacite i za to okrivite lošu karmu.

No, ako od pileta pripremite omiljeno jelo, tokom pripreme će sve bakterije biti eliminisane, pa skuvano ili pečeno meso možete bez straha opet zamrznuti – nakon što se ohladilo, naravno.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.