Ko je pre 20 godina hteo da ubije Čedomira Jovanovića? 1Foto: Radenko Topalović

Pre 20 godina, tadašnji ministar unutrašnjih poslova, Dušan Mihajlović, izjavio je da policija ima informacije o tome kako postoje određeni centri moći koji žele da destabilizuju demokratsku vlast u Srbiji i izvrše atentate na pojedine političare.

„Jedino ime koje smo  saznali je Čedomir Jovanović, šef poslaničke grupe DOS u republičkoj skupštini“, rekao je tada Mihajlović.

On je dodao i da su centri moći koji planiraju atentat na Čedomira Jovanovića registrovani i da je o njima obavešten državni vrh, ali da zbog dalje borbe protiv njih nije pametno da objavljuje ko su ti centri.

Uprkos tome što je bio u potencialnoj opasnost Jovanović je prisustvovao skupštinskoj sednici 4. jula 2002. godine, i pre početka je dao izjavu novinarima.

Kada je sednica završena Jovanovića je ispred ulaza u skupštinu čekao veliki broj novinara, koji su tražili njegov komentar na izjavu ministra Mihajlovića, a on ih je izbegao tako što je izašao na sporedni ulaz. Posle toga nije se nikome javljao ni na mobilni ni na fiksni.

Ko je pre 20 godina hteo da ubije Čedomira Jovanovića? 2Da postoje informacije o planiraanju atentatata na mnoge čelnike DOS-a, potvrdio je tada listu Danas, tadašnji predsednik skupštinskog odbora za bezbednost, Dragan Šutanovac.

„Postoje određene krimogene strukture kako u Jugoslaviji, Srbiji, tako i u inostranstvu, kojima je u interesu destabilizacija ove zemlje“, rekao je Šutanovac.

I član predsedništva Građanskog saveza Srbije je izjavio da njegova stranka već neko vreme ima informacije o planiranju ubistva Čedomira Jovanovića.

U daljem tekstu novinara Aleksandra Roknića, objavljenom na naslovnoj strani Danasa, piše kako je novinska agencija Beta saznala da je beogradska policijia, u racijama sprovedenim nakon ubistva generala policije Boška Buhe, otkrila organizovanu kriminalnu grupu kod koje su pronađeni planovi za ubistvo Čedomira Jovanovića.

Betini izvori bliski MUP-u tvrdili su da je u planovima navedeno kuda se Jovanović kretao, sa kojim ljudima su ga viđali, koliko je njegovo obezbeđenje i da je bilo predviđeno da bude ubijen posle Vidovdana.

Beti je takođe rečeno da osobe kod kojih su nađeni planovi za ubistvo Čedomira Jovanovića pripadaju dobro organizovanoj i uticajnoj kriminalnoj grupi koja deluje po celoj zemlji i koja je, navodno, od ranije bila bliska sa najvišim krugovima policije.

Novinar Danasa tekst je završio rečima „Ministar policije je bio anonimnim pismom obavešten o namerama grupe da likvidira Buhu, a potom i Čedomira Jovanovića“.

U narednom broju Danasa za 6. i 7. jul 2002. godine tadašnji premijer Zoran Đinđić je izjavio kako je mafija u Srbiji sitematski poražena i kako ne postoji veza između organizovanog kriminala i republičke vlasti, a za pretnje ubistvima pojedinih političara je rekao da predstavljaju „izraze očajanja i panike“.

Đinđić je rekao i da je ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović objavio informacije o planiranju ubistva Čedomira Jovanovića jer postoje „konstatacije i indicije oko njegovog imena“ kao i da postoje pretnje upućene mnogim drugim političarima uključujući i njega samog.

Kompletna digitalna arhiva svih brojeva Danasa od 1997. do danas dostupna članovima Kluba čitalaca Danasa na portalu klub.danas.rs.

„Znam da su policija i vrh vlasti ugroženi ali to je rizik posla koji smo svi preuzeli, ne možete gasiti požar a da se ne opečete. Projekat borbe protiv organizovanog kriminala nije lični projekat, ne zavisi od pojedinca, tako da eventualni atentat neće ništa promeniti. Ja dobijam pretnje ali se osećam bezbednije nego u vreme Slobodana Miloševića“, rekao je tadašnji premijer.

Par dana nakon Đinđićeve izjave da je državni vrh raskinuo sve veze sa kriminalnim grupama, tadašnji savezni ministar policije Zoran Živković je za nišku Televiziju 5 izjavio da su kriminalne grupe u Srbiji „još uvek povezane  sa nekim ljudima iz policije, tužilaštva i sudstva“.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.