Koji nakit se nosi kod nas i u regionu? 1Foto: Pexels.com

Nakit je veoma lep poklon, znak pažnje, poštovanja i ljubavi.

Poklanja se u velikom broju prilika, kako ženama, tako i muškarcima. Iako postoje razlike od zemlje do zemlje u pogledu preferiranja određene vrste nakita, možemo slobodno reći da kao kategorija poklona predstavlja nešto što se veoma često bira i u skladu sa prilikama.

Žene u našoj zemlji obožavaju minđuše, kao i komplete i setove nakita. I u okolnim zemljama žene vole da daruju ili dobiju nakit. U zavisnosti o kojoj zemlji u okruženju se radi, preferiraju se različite vrste nakita. Više o tome biće predstavljeno u nastavku teksta.

Žene u Srbiji posebno minđuše

U našoj zemlji nakit je veoma često biran poklon. Kada analiziramo pojedinačne vrste nakita, kao što je prsten, minđuše, ogrlice ili narukvice, postoje razlike u stilovima, bojama zlata ili bižuterije, pa svako može pronaći komad nakita za sebe. Minđuše se veoma često kupuju u Srbiji. Radi se o univerzalnom poklonu, koji retko kada bude kreiran samo za određeni uzrast i na taj način pogoduju svima i svakoj prilici. Minđuše se kupuju za krštenje, punoletstva, diplomiranje i mnoge druge prilike. Biraju se srebrne ili zlatne varijante. Danas je veoma popularno belo zlato, ali tu su i nijanse roze, najnovije inovacije u pogledu kreiranja novih boja zlata. Minđuše mogu biti jednostavnog dizajna, ili imati brojne ukrase – drago kamenje, cirkone, detalje od opala i mnogo toga drugog.

U Sloveniji su omiljene zapestnice, a u Makedoniji belegzija

Za razliku od naše zemlje gde su minđuše gotovo pa omiljen i najčešće biran poklon, u zemljama regiona to su narukvice. Činjenica je i da u našoj zemlji narukvica bude čest poklon, samo se bira određena veličina i povezuje sa nošenjem u svim ili posebnim prilikama. Ako povežemo sa nazivima u okolnim zemljama, to su u Sloveniji zapestnice, a u Makedoniji belegzija.

Omiljeni modeli kreiraju se u vidu krupnijih narukvica, za brojnim kuglicama, ili privescima popularnih brendova nakita. Zapestnice se biraju kao poklon za svaki povod u Sloveniji. Takođe, i u Makedoniji je belegzija jedna od najčešće kupovanih vrsta nakita, kako za poklon, tako i za sebe.

Narukvice, odnosno belegzija i zapestnice, mogu biti sportskog dizajna, svakodnevnog ili u potpunosti elegantnog. Zbog toga, važno je da budu odabrane prema senzibilitetu osobe i svakodnevnim preferencijama u pogledu nošenja nakita, kako bi poklon bio pun pogodak.

U Hrvatskoj je prsten omiljeni poklon

Za razliku od Slovenije i Makedonije, gde su izbor zapestnice i belezgija, u Hrvatskoj se najčešće od nakita bira prsten. Kod nas se obično kupuje za specijalne prilike kao što je veridba i godišnjica. Sa druge strane, u Hrvatskoj je prsten jedan od najpoželjnijih poklona u velikom broju prilika. Specifičnost izbora prstena kao poklona ogleda se u preciznom odabiru odgovarajuće veličine. Iako veliki broj modela može da se prema potrebi skrati ili proširi, modeli koji imaju cirkone ili druge kamenčiće nisu pogodni za bilo kakvu prepravku. Bez obzira na to, u Hrvatskoj je prstenje poklon koji se bira sa ukusom, u potpunosti odgovarajuće veličine i modelima koji osvajaju srca dama.

Ukoliko želite da obradujete voljenu osobu, sa nakitom nikada nećete pogrešiti. Širok dijapazon vrsta, oblika, dezena, stepena kvaliteta i modela, čini da nakit bude poklon koji se u potpunosti može uskladiti sa osobom kojoj se daruje. Bez obzira na razlike u preferencijama, u svakoj zemlji se nakit bira kao dar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari