Greške koje često pravimo kada doručkujemo: Kako one utiču na organizam? 1Foto: Shutterstock/Tatjana Baibakova

Doručak se s razlogom smatra najvažnijim obrokom u danu, jer njegovo preskakanje može biti povezano sa zdravstvenim problemima kao što su usporen metabolizam i debljanje, pa čak i povećan rizik od dijabetesa tipa 2.

A jutarnji obrok je posebno važan za one koji već imaju dijabetes. Pokazalo se da obrok sa malo ugljenih hidrata i visokim sadržajem masti održava nivo šećera u krvi stabilnim tokom celog dana.

Iako je doručak važan, treba obratiti pažnju na ono što jedete i pijete.

Kofein i sokovi

Stručnjaci tvrde da nije dobro piti sokove tokom doručka, ali ni napitke sa kofeinom, posebno ukoliko već imate problema sa šećerom.

„Za neke ljude sa dijabetesom, kofein može da izazove skok šećera u krvi“, kaže dijetetičarka Loren Manaker za Eat This.

Prema klinici Mejo, ako imate dijabetes i koristite insulin, oko 200 miligrama kofeina može biti povezano sa višim nivoom šećera u krvi. Oni koji doručkuju takođe treba da paze na unos sokova.

„Sok je brz izvor ugljenih hidrata, tako da njegovo pijenje izaziva skok šećera u krvi“, upozorava dijetetičar Sidni Grin.

Sokovi su siromašniji vlaknima od cele voćke u izvornom obliku. Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, konzumacija vlakana je neophodna za kontrolu šećera u krvi.

Rešenje je da ova pića, ako ne možete bez njih, uparite sa hranom koja će pomoći u održavanju šećera u krvi, piše IndexHR.

Takva hrana uključuje izvore proteina i masti. Na primer, uz kafu možete jesti kajganu, dok možete pojesti šaku orašastih plodova uz sok ili sendvič sa maslacem od orašastih plodova na hlebu od celog zrna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.