Koju so je najbolje koristiti i u kojim količinama? 1Foto: Pixabay/pompi

Kad je u pitanju konzumiranje soli često su mišljenja oprečna, da li je koristiti, u kojim količinama i koju vrstu soli.

Opšta preporuka jeste da se ne unosi više od šest grama soli dnevno jer dnevni unos veći od preporučenog može dovesti do visokog krvnog pritiska, kao i povećanog rizika od srčanog i moždanog udara, ali i do stvaranja kamena odnosno peska u bubregu.

Kada je u pitanju vrsta soli koja se treba koristiti, trebate imati na umu da postoji više vrsta soli i da za koju god da se odlučite ne smete preterivati.

  • morska so – Morska so se smatra najukusnijom vrstom soli. Bogata je mineralima i jodom koji su neophodni ljudskom organizmu. Morska so je jako korisna za razmenu materija, srce i bubrege, kao i za čišćenje ćelija i za kožu.
  • himalajska so – Pomaže u regulisanju i snižavanju krvnog pritiska i šećera u krvi. Ima blagotvorno dejstvo na nervni sistem. Himalajska so se lako apsorbuje i sprečava dehidraciju organizma.
  • kalijumova so – Kalijumova so se koristi u kombinaciji dijetetske soli zajedno sa natrijumovom, u cilju sinhronizacije balansa vode u ljudskom organizmu.
  • jodirana so – Jodirana so se koristi kada u organizmu postoji deficit joda. To može da se dogodi kod nedovoljnog unosa joda hranom (tj. hranom dobijenom iz zemljišta siromašnog jodom) ili usled radioaktivnog zagađenja. Nedostatak joda utiče i na funkciju štitne žlezde. Sve jestive soli na našem tržištu su jodirane.

Moja lična preporuka je morska jodirana so iz razloga što jako mali broj namirnica koje svakodnevno konzumiramo sadrži jod koji je jako važan za normalan rad štitne žlezde.

Takođe bih još jednom naglasila da nema potrebe preterivati sa unosom soli jer gotovo sve namirnice koje koristimo prirodno već sadrže so, ali takođe jer se ukus hrane menja korišćenjem soli tačnije gubi se pravi ukus hrane što kasnije dovodi do toga da hrana koja nije slana vam neće biti ukusna, što stvara lošu naviku prekomernog soljenja.

Autorka je diplomirana nutricionistkinja i Bahova praktičarka.

Više detalja na linku njenog Instagram naloga

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari