Foto: Pixabay / StockSnap

Ova se spoznaja temelji na ukupnoj konzumaciji šećera od druge godine, kaže Public Health England (PHE).

Deca konzumiraju mnogo više nego što bi trebalo, oko osam kocki šećera više od preporučene količine dnevno ili 2.800 kocki na godinu.

Iz PHE-a kažu da bi trebalo razmisliti o porezu na slatkiše ukoliko prehrambene tvrtke ne uspiju reducirati količinu šećera u njihovim proizvodima. Ova organizacija želi porodice da upozori da moraju raditi na sprečavanju propadanja zuba i drugih poremećaja koji su povezani s prekomernim unosom šećera.

Preporučeni dnevni maksimum šećera za decu u dobi od četiri do šest godina je pet kocki ili 19 grama. Za decu u godinama od sedme do desete povećava se na šest kocki (24 g) i do sedam kocki (30 g) za one koji imaju 11 godina i više.

Ipak, deca u Ujedinjenom Kraljevstvu konzumiraju oko 13 kocki šećera ili 52 grama dnevno.

Polovina šećera u prehrani dece dolazi iz zaslađenih pića, slatkiša, keksa, torti, pudinga, zaslađenih pahuljica za doručak i jogurta s većom količinom šećera.

Roditelji mogu pokušati zameniti:

– jogurt s većom količinom šećera za onaj s manjom količinom, da bi prepolovili unos šećera sa šest kocki šećera na tri kocke.

– zaslađeni sok zamijeniti za sok bez dodanog šećera, da bi se unos šećera smanjio s dve kocke na polovinu kocke

– doručak s pahuljicama koje imaju veću količinu šećera (zamrznute ili čokoladne pahuljice) zameniti s onima koje imaju manju količinu šećera, da bi se s tri kocke prešlo na količinu od pola kocke po posudi

Ovakve promene na svakodnevnom nivou mogu ukloniti oko 2.500 kocki šećera na godišnjem nivou, ali zamena čokolade, pudinga, slatkiša, torti i peciva za zdravije opcije kao što su proizvodi od sladnog brašna, žele bez šećera, kreme s manjom količinom šećera i pudinzi od pirinča mogu redukovati unos šećera u još većoj meri.

Postoje napori da se u Ujedinjenom Kraljevstvu u industriji hrane redukuje količina šećera u hrani koju jedu deca za 20 odsto do 2020. U poslednjih nekoliko godina je porastao broj proizvoda na policama trgovina s manjom količinom šećera. Stručnjaci za hranu su razočarani što je fokus predloženih promena u prehrani na šećeru, a ne na ukupnom broju kalorija koje ljudi dobiju prehranom, piše BBC.

Glavni izvori šećera u prehrani dece su:

  • zašećerena pića (sokovi, cole i slično) 10 odsto
  • kolači, peciva, voćne pite 10 odsto
  • šećeri, džemovi i zaslađeni namazi 9 odsto
  • keks 9 odsto
  • zobene pahuljice 8 odsto
  • slatkiši 7 odsto
  • jogurt i slični mlečni proizvodi 6 odsto
  • sladoled 5 odsto
  • pudinzi 4 odsto

Povezani tekstovi