Koliko dugo otvoreno mleko sme da stoji u frižideru? 1Foto: Catalina Roque / Alamy / Alamy / Profimedia

 

Mleko većina ljudi uvek ima u frižideru. Uprkos tome, svima se ponekad desi da ga ne iskoristimo u navedenom roku. U ovom slučaju, korisno je znati na šta treba obratiti pažnju da bi se znalo da li je bezbedno za upotrebu ili ne.

Nije svako mleko isto i postoje bitne razlike između svežeg i trajnog mleka. Sveže mleko treba da prođe proces pasterizacije pre nego što stigne na policu, ali ono još uvek ne sadrži konzervanse, pa se brzo kvari, bilo da je zatvoreno ili ne.

Trajno mleko, s druge strane, može ostati sveže mnogo duže, čak i ako ga ne držite u frižideru. To je zato što sadrži konzervanse koji sprečavaju rast i kvarenje mikroba. Ima rok trajanja od 6 do 9 meseci na sobnoj temperaturi ako je neotvoreno. Nakon otvaranja, staviti u frižider i upotrebiti nešto duže nego sveže. U nastavku saznajte sve što treba da znate o rukovanju mlekom i savete koji će vam pomoći da sprečite kvarenje i rasipanje mleka u vašem domaćinstvu.

Pošto sveže mleko ne sadrži konzervanse, već je samo pasterizovano, obično se pokvari u roku od 3 dana bilo da je otvoreno ili ne. Čuvano mleko se može čuvati na sobnoj temperaturi mnogo duže nego sveže mleko, čak 6 do 9 meseci. Međutim, nakon otvaranja mora se čuvati u frižideru i proizvođači savetuju da se upotrebi u roku od 7 dana nakon otvaranja.

Od momenta otvaranja pakovanja mleka ono je izloženo spoljašnjem okruženju, izazivajući potencijalnu unakrsnu kontaminaciju i oksidaciju, što smanjuje njegovu svežinu.

Kako prepoznati da se mleko pokvarilo?

Ako mislite da je mleko koje imate u frižideru isteklo, upotrebite svoja čula. Pokvarena hrana će razviti neprijatan miris, ukus ili neobičnu teksturu zbog prirodnih bakterija kvarenja. Ako je mleko razvilo takve karakteristike, nemojte ga konzumirati.

Prvo proverite miris. Ako osetite kiseli ili ustajali miris, to može značiti da se mleko pokvarilo. Nakon toga proverite da li je mleko promenilo boju i teksturu. Ako se za sada sve čini u redu, probajte mleko. Ako je kiselo, gorko ili na neki način čudno, bacite ga i nemojte ga koristiti.

Ako primetite bilo koji od ovih znakova, najbolje je da izbegavate konzumaciju tog mleka kako biste sprečili moguće zdravstvene probleme.

Gde držati mleko u frižideru?

Verovali ili ne, postoji određeno mesto u frižideru gde treba da držite mleko i ne, to nije polica na vratima.

Prema rečima stručnjaka, mleko treba čuvati na temperaturi od 3,3 do 4,4 °C, u istoj posudi u kojoj je stiglo i dalje od vrata. Kada se mleko drži u vratima frižidera, ono je izloženo toplom vazduhu svaki put kada se vrata otvore, što podstiče rast bakterija. Takođe, obavezno dobro zatvorite mleko nakon svakog otvaranja. Ovo može smanjiti slučajnu kontaminaciju i širenje mirisa.

Da li mleko može da se zamrzne?

Ako imate veliku količinu mleka koju nećete imati vremena da iskoristite, možete ga zamrznuti. Za najbolje rezultate, zamrznite ga u posudi za kockice leda da napravite kockice mleka. Takođe ga možete zamrznuti u hermetički zatvorenoj posudi.

Mleko se može čuvati u zamrzivaču nekoliko meseci, ali za najbolje rezultate preporučujemo da ga koristite u roku od mesec dana od zamrzavanja. Nakon toga počinje da se odvaja i postaje zrnast, prenosi centarzdravlja.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari