Foto: Wikipedia

Ovaj postupak, naime, podrazumeva presađivanje živih ćelija, tkiva ili organa između različitih vrsta, sa životinja na ljude, na primer.

Internacionalni tim istraživača iz Švedske, Nemačke i Švajcarske nedavno je u svom radu objavljenom u prestižnom naučnom časopisu Nature naveo da je najzad uspeo da nadmaši dosadašnji maksimum od 57 dana koliko je ranije najduže živeo jedan babun sa srcem svinje. Jedan od majmuna na kome je ovaj put sprovedeno istraživanje, preživeo je čak duže od šest meseci.

Istraživači su prilikom ovog uspešnog presađivanja uneli nekoliko novina u sam postupak. Oni su najpre, umesto u hladnom skladištu, srce čuvali na temperaturi od osam stepeni Celzijusa u tečnosti bogatoj kiseonikom, hormonima, crvenim krvnim zrncima i odgovarajućim hranljivim materijama.

Od pet majmuna koliko je učestvovalo u istraživanju, tri su nakon operacije poživela dva meseca, dok su druga dva doživela čak 182, odnosno 195 dana.

U saradnji sa Centrom za promociju nauke, „Danas“ predstavlja izabrane priče sa naučnopopularnog portala elementarium.cpn.rs

Povezani tekstovi