Krem brule (crème brulée) - recept 1Foto: Vesna Laćarak

Ovaj predivan krem (crème brulée) je verovatno najpoznatiji i najpopularniji francuski dezert koji se pravi širom sveta. Napravljen je od žutog kremastog fila i hrskave karamel korice.

Pripremite ga sami i uverite se zašto je krem brule dobio epitet kraljevska poslastica. Bićete pravi čarobnjak kada svojim gostima poslužite krem brule sa toplom hrskavom karamel koricom i divnim žutim, hladnim filom u kome se vide sitne semenke vanile.

Šta nam je sve potrebno:

  • 6 žumanaca
  • 100 gr šećera
  • 500 ml slatke pavlake
  • Šipka vanile, ili ekstrat vanile

Način pripreme:

Krem brule (crème brulée) - recept 2Umutiti jaja sa šećerom, šipku vanile udužno presečemo i vrhom noža pokupimo seme vanile i dodamo u pavlaku koju smo prethodno stavili na šporet i sve to grejemo do tačke ključanja. Potom pavlaku lagano sipamo u jaja, neprestano mešajući žicom za mućenje. Kada se pavlaka sjedinila sa jajima procedimo sadržaj i sipamo u prigodnu posudu za nalivanje u činijice (kalupi) u kojima će biti naš krem brule.

Zatim činijice složimo u pleh za pečenje u rerni, i dodamo toplu vodu, do polovine činijica. Pečemo na 140C, 35 minuta.

Krem brule (crème brulée) - recept 3Kada završimo sa pečenjem, ostavimo krem da se ohladi, najbolje bi bilo da ga pripremimo jedan dan ranije i da prenoći u frižideru. Pre služenja činijice posuti kristal šećerom ravnomerno, i kućnim brenerom napraviti karamel od šećera. Ukoliko nemate brener, onda je potrebno činijice vratiti u šporet na gornju rešetku kako bi se šećer karamelizovao kratko 1-2 minuta, ali je bitno da na dno pleha stavite led. Sve se izuzetno lako pravi.

Bićete pravi čarobnjak kada svojim gostima poslužite krem brule sa toplom hrskavom karamel koricom i divnim žutim, hladnim filom u kome se vide sitne semenke vanile.

NAPOMENA: Kućni brener može da se kupi kod nas kao i činijice (kalupi), koji će vam uglavnom služiti za ovu namenu. Zapisan je podatak da se u ranija vremena kada nije bilo ovoliko kućnih pomagala, šećer na vrhu čak karamelizovao dobro zagrejanom kašikom.

Uživajte!

https://www.facebook.com/www.danas.rs/videos/767389190113116/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.