Panj torta  - Buche de Noel (recept) 1Foto: Vesna Laćarak

I danas važi tradicija da se u kuću na dan kratkodnevice unose zimzelene grane sa belom ili crvenom imelom i da ih upletemo u venac.

Ovim malim uvodom nastavićemo priču o panj torti koja se vezuje za Francusku i predstavlja simbol božićnih praznika.

Priča oko nastanka ovog tradicionalnog kolača vodi nas do keltske tradicije obeležavanja zimske kratkodnevice, kada je dan najkraći u godini.

U to vreme Kelti bi tog dana uzeli veliki panj ili deblo drveta koje bi spalili i plamenom koji gori I simbolizuje svetlo pomagali rađanju novog sunca, za koje su smatrali da je nestalo.

U isto vreme pokazujući zahvalnost što nam se sunce ponovo i iznova vraća.

Vekovima je ova lepa tradicija opstajala ali se i menjala, što je sasvim normalno.

Vremenom je panj ili deblo zamenjeno većim i manjim grančicama koje su sada simbolično unošene u kuću i postavljane na sredinu stola zajedno sa slatkišima.

Tako su se kroz dugi niz godina svi ti običaji spojili u današnji oblik, a to je izrada kolača „Buche de Noel“ ili panj torta.

Prema nekim podacima, recept za panj tortu potiče iz 19. veka i da od tada ima božićnu tradiciju.

Šta je panj torta?

To je rolat od biskvita premazan kremom u obliku panja ili grane iz koje izlazi još neka grana.

Površina torte je tamna i viljuškom se pravi tekstura koja podseća na koru drveta.

Ukrašavanje se prepušta onome ko pravi tortu, ali u obzir dolazi sve ono što nas vezuje za šumu, zelena mahovina, zelene grančice, crvene bobice, šećer u prahu koji podseća na napadao sneg.

Panj torta je jedan od najpoznatijih božićnih kolača, poznat je i popularan u celom svetu, pravi se u raznim varijantama, od potpuno čokoladnih do kombinacije ukusa i ukrasa.

Ipak, najbitniji deo izrade kolača koji moramo da poštujemo je ukrašavanje kako bi izgledom podsećalo na pravi panj ili komad drveta.

Sastojci za biskvit:

  • 6 belanaca
  • 125 g šećera
  • 125 g brašna
  • 60 g kakao praha

Sastojci za krem:

  • 6 žumanaca
  • 125 g šećera
  • 250 g putera
  • 100 g šećera u prahu
  • 150 g crne čokolade
  • ekstrakt vanile

Način pripreme:

Belanca umutiti sa šećerom. Potom dodati brašno, kakao i lagano sve umešati. Možete dodati i mlevene orahe (2 kašike).

U kalup za pečenje koga smo malo premazali uljem staviti papir za pečenje. Sipati smesu za biskvit i peći 15 minuta na 180 C u prethodno zagrejanoj rerni.

Kada je kora gotova, izvaditi je i odmah uviti, urolati u mokru krpu i ostaviti da se hladi.

Umutiti žumanca sa šećerom pa ih kuvati na pari. Skloniti sa vatre, dodati čokoladu i mešati dok se ne otopi, staviti da se hladi. Penasto umutiti puter sa šećerom u prahu i dodati u čokoladni krem, sjediniti sastojke. Krem je spreman.

Koru razmotati nafilovati sa 2/3 fila, uviti u rolat ponovo, neka kolač odstoji dva sata u frižideru. Ostavljenim delom fila premazati rolat. Viljuškom praviti šare. Dekorisati po želji, zelene grančice pečurke…

close
Panj torta  - Buche de Noel (recept) 2

Prijavite se za
NJUZLETER

Svake subote u formi mejla biće Vam dostupan pregled nedelje koji za Vas biraju i komentarišu kolumnisti Danasa.

Vaša email adresa biće korišćena isključivo za potrebe slanja njuzletera u skladu sa Politikom privatnosti.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.