
I danas važi tradicija da se u kuću na dan kratkodnevice unose zimzelene grane sa belom ili crvenom imelom i da ih upletemo u venac.
Ovim malim uvodom nastavićemo priču o panj torti koja se vezuje za Francusku i predstavlja simbol božićnih praznika.
Priča oko nastanka ovog tradicionalnog kolača vodi nas do keltske tradicije obeležavanja zimske kratkodnevice, kada je dan najkraći u godini.
U to vreme Kelti bi tog dana uzeli veliki panj ili deblo drveta koje bi spalili i plamenom koji gori I simbolizuje svetlo pomagali rađanju novog sunca, za koje su smatrali da je nestalo.
U isto vreme pokazujući zahvalnost što nam se sunce ponovo i iznova vraća.
Vekovima je ova lepa tradicija opstajala ali se i menjala, što je sasvim normalno.
Vremenom je panj ili deblo zamenjeno većim i manjim grančicama koje su sada simbolično unošene u kuću i postavljane na sredinu stola zajedno sa slatkišima.
Tako su se kroz dugi niz godina svi ti običaji spojili u današnji oblik, a to je izrada kolača „Buche de Noel“ ili panj torta.
Prema nekim podacima, recept za panj tortu potiče iz 19. veka i da od tada ima božićnu tradiciju.
Šta je panj torta?
To je rolat od biskvita premazan kremom u obliku panja ili grane iz koje izlazi još neka grana.
Površina torte je tamna i viljuškom se pravi tekstura koja podseća na koru drveta.
Ukrašavanje se prepušta onome ko pravi tortu, ali u obzir dolazi sve ono što nas vezuje za šumu, zelena mahovina, zelene grančice, crvene bobice, šećer u prahu koji podseća na napadao sneg.
Panj torta je jedan od najpoznatijih božićnih kolača, poznat je i popularan u celom svetu, pravi se u raznim varijantama, od potpuno čokoladnih do kombinacije ukusa i ukrasa.
Ipak, najbitniji deo izrade kolača koji moramo da poštujemo je ukrašavanje kako bi izgledom podsećalo na pravi panj ili komad drveta.
Sastojci za biskvit:
- 6 belanaca
- 125 g šećera
- 125 g brašna
- 60 g kakao praha
Sastojci za krem:
- 6 žumanaca
- 125 g šećera
- 250 g putera
- 100 g šećera u prahu
- 150 g crne čokolade
- ekstrakt vanile
Način pripreme:
Belanca umutiti sa šećerom. Potom dodati brašno, kakao i lagano sve umešati. Možete dodati i mlevene orahe (2 kašike).
U kalup za pečenje koga smo malo premazali uljem staviti papir za pečenje. Sipati smesu za biskvit i peći 15 minuta na 180 C u prethodno zagrejanoj rerni.
Kada je kora gotova, izvaditi je i odmah uviti, urolati u mokru krpu i ostaviti da se hladi.
Umutiti žumanca sa šećerom pa ih kuvati na pari. Skloniti sa vatre, dodati čokoladu i mešati dok se ne otopi, staviti da se hladi. Penasto umutiti puter sa šećerom u prahu i dodati u čokoladni krem, sjediniti sastojke. Krem je spreman.
Koru razmotati nafilovati sa 2/3 fila, uviti u rolat ponovo, neka kolač odstoji dva sata u frižideru. Ostavljenim delom fila premazati rolat. Viljuškom praviti šare. Dekorisati po želji, zelene grančice pečurke…
Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa
U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.
Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.
Hvala mnogo, Vesna! Zaboravljena torta mog detinjstva! Sada ću je zbog Vas napraviti za Božić!
Samo sto je la buche – cepanica, a ne panj