Kunefe (recept) 1Foto: V. Laćarak

Šta je kunefe? Pored raznih vrsta baklava, kadaifa, urmašica, tulumbi, tufahija, katmera tu je i kunefe, orijentalna poslastica interesantnog naziva.

Kunefe je poslastica kojoj je za izradu potreban mladi neutralni sir i rezanaci za kadaif, to ćemo uraditi tako što ćemo sir staviti između dva sloja rezanaca za kadaif i na kraju preliti toplim šerbetom.

U Turskoj se kunefe poslužuje sveže pripremljen u manjim okruglim kalupima, ukrašen mlevenim pistaćima, koji deluju kao divan zeleni ukras. Što se sireva tiče, dolaze u obzir mladi neutralni sirevi, ali i rikota, mocarela, kao i mladi neslani kajmak. U našem receptu smo za pripremu koristili mladi neslani kajmak. Ako viđate na pijaci rezance za kadaif evo prilike da iste kupite i napravite ovu divnu orijentalnu poslasticu kunefe.

Šta nam je sve potrebno:

Kunefe (recept) 2
Foto: V. Laćarak

 

  • 250g rezanaca za kadaif
  • 125g putera
  • 200g mladog kajmaka (sir)
  • 200g oraha, lešnika, badema

Za sirup:

  • 250ml vode
  • 180g šećera
  • 1-2 koluta limuna

I još:

  • 100g mleveni pistaći za posipanje (badem)
  • 50g putera za mazanje kalupa

Način pripreme:

1. Za sirup kuvati vodu i šećer. U prvo vreme mešati dok se šećer ne rastopi. Kada voda proključa smanjiti temperaturu, dodati isečene kolutove limuna i kuvati još 15 minuta. Limun može da bude indikator kada je šerbet gotov, čim promeni izgled, ali svakako se vidi kada sirup postane gušći.

2. Maslac otopii na laganoj vatri.

3. Pakovanje kadif rezanaca usitniti, nožem ili rukama. Usitnjene rezance posuti puterom lagano pomešati dok se rezanci ne oblože puterom, pa podeliti na dva dela.

4. Kalup za pečenje namazati puterom, prvu polovinu rezanaca rasporediti po dnu blago utiskajući, zatim posuti usitnjene, naseckane orahe.

Kunefe (recept) 3
Foto: V. Laćarak

5. Sir ili kajmak ravnomerno rasporediti po kori, opet blago utisnuti sir ili kajmak pa prekriti drugom polovinom rezanaca za kadaif. Ponovo blago utisnuti kore u kalup za pečenje.

6. Kolač peći u prethodno zagrejanoj rerni, na 180C oko pola sata dok ne dobijemo zlatno žutu boju.

7. Ukoliko kolač pečemo na šporetu nekoliko minuta pečemo jednu stranu, zatim prevrnemo kunefe i peči još nekoliko minuta kako bi obe strane dobile zlatno žutu boju, ali u tom slučaju moramo stalno da okrećemo posudu kako bi sve bilo ravnomerno ispečeno.

8. Dok je kunefe još topao, preliti ga već napravljenim hladnim sirupom i ostaviti da testo upije sirup.

9. Pistaćima ukrasiti gornji deo.

Napomena: mogu se kupiti već pripremljene ispečene kore za kadaif koje nam mogu biti od pomoći i za kunefe. Ako niste u prilici da nabavite rezance za kadaif, treba probati sa finim tankim rezancima za supu.

Uživajte!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari