Foto: Promo

Međutim, svaka prostorija zahteva posebnu vrstu osvetljenja i ono zavisi od njene namene i aktivnosti koje se u njoj obavljaju.

Ovaj blog će vam dati savete i ideje kako se sve može postaviti LED rasveta u različitim prostorijama. Pomoći ćemo vam da vaš enterijer postane još lepši i interesantniji.

Boja temperature svetla LED rasvete

Koju boju svetla ćete koristiti zavisi najviše od toga šta volite, a ovo su neke od preporuka u zavisnosti od namene prostora koji se osvetljava:

Toplo belo svetlo – koristi se za kućnu rasvetu, posebno je pogodno za dnevnu ili spavaću sobu.

Neutralno belo svetlo – najčešće se sreće u poslovnim prostorima i radnim sobama, stvara malo više svetlosti i zbog svoje neutralne boje manje opterećuju oči tokom rada.

Hladno belo svetlo – jaka svetlost, odlična je za čitanje i rad sa dokumentima, preporučuju se za lampe i poslovne prostore.

Mogu da imaju i druge boje kao što su plava, zelena, crvena.

LED rasveta u vašem domu

  • Dnevna soba

Dnevna soba je jedna od najkorišćenijih prostorija u domu. To je mesto gde se okuplja cela porodica, gde se družite sa gostima i rodbinom.

Bela LED rasveta je izuzetno efektna kada se postavi u spušten plafon vaše dnevne sobe, na taj način će u enterijer uneti dah elegantncije i prefinjenosti.

Ukoliko je podešavate putem potenciometra, možete dozirati jačinu svetla u zavisnosti od svojih potrebe, raspoloženja i aktivnosti koje obavljate.

Umesto bele svetlosti možete koristiti i LED traku bilo koje druge boje i osvetljenjem stvoriti neponovljivu atmosferu.

Ako imate u dnevnoj sobi kutak za rad, LED stona lampa je idealno rešenje za vas. Ulepšaće svojim prefinjenim izgledom svaki enterijer, a vama priuštiti prijatnu svetlost dok radite.

  • Kuhinja

Kuhinja treba da bude kompletno osvetljena rasvetom koja ima širok svetlosni snop. Mora da omogućava dobru vidljivost tokom kuvanja, sečenja, pranja i ostalih kuhinjskih poslova. Obično glavnu ulogu ima luster, ali neophodno je i dobro radno svetlo.

LED rasvetu ugradite ispod visećeg elementa kuhinje i tako efikasno osvetlite radnu površinu. To će vam pomoći da bolje vidite prilikom pripremanja hrane.

Koristite manje LED lampe da osvetlite police na kuhinjskom ostrvu i tako diskretnim detaljima istaknite njegov dizaj i ulepšajte enterijer.

Da biste svojoj kuhinji dali interesantan i unikatan izgled korisitite LED sijalice različitih boja i postavite ih ispod staklenih površina na ormarićima, vitrinama iili policama. Tako ćete istaknuti svoje lepo posuđe ili ukrase.

  • Trpezarija

U trpezariji je osetljenje najčešće pozicionirano u središnjem delu prostorije. Uglavnom su to različiti lusteri i viseće lampe.

Pripazite da ih zakačite na odgovarajuću visinu jer se ispod rasvete obično nalazi trpezarijski sto za kojim se okuplja cela porodica, pa vodite računa da bude bar 70 cm iznad stola.

U trpezariji LED rasveta može poslužiti kao indirektno osvetljenje. Ugradnim zidnim svetiljkama možete osvetliti plafon, sliku ili neki drugi zanimljiv detalj koji želite da istaknete.

Ukoliko vašu trpezariju i dnevnu sobu deli šank, njegove linije naglasite LED osvetljenjem i dajte mu novi šarm.

  • Spavaća soba

U ovoj prostoriji nije potrebno jako osvetljenje jer je namenjena za opuštanje i odmor.

Mada, ukoliko volite da zavirite u dobru knjigu pred spavanje, uvek pored uzglavlja možete staviti finu LED lampu za čitanje.

U spavaćoj sobi se LED rasveta može iskoristiti da akcentuje ramove sa fotografijama ili umetničke slike i predmete, na taj način ona pojačava njihovu važnost u enterijeru.

Postavite LED traku na uzglavlje, duž stranica kreveta ili čak ispod njega i kreirajte atmosferu idealnu za relaksaciju i uživanje.

  • Kupatilo

Sanitarije su glavni elementi svakog kupatila i definišu njegov izgled, ali se na njega značajno može uticati znalački pozicioniranim osvetljenjem.

U kupatilu se rasveta najčešće postavlja na plafon kao centralo osvetljenje, ali ako je kupatilo veće, možete je postaviti direktno iznad kade ili tuš kabine.

Mogu se i manje LED svetiljke u nizu postaviti na plafon tako da osvetljavaju sanitarije iznad kojih je potrebno jače svetlo.

Dobro bi bilo da jačinu osvetljenja podešavate uz pomoć potenciometra jer možete da je pojačate prilikom kozmetičkog ulepšavanja, a prigušite tokom opuštanja u mirišljavoj kupki.

LED rasveta kupatilu daje elegantnu notu kada se postavi sa gornje ili donje strane ogledala, a najjači efekat ima ako se sasvim okruži.

Za ulepšavanje polica ili ormarića sa providnim elementima koristite LED traku koja menja boje. Tako ćete na jednostavan način moći stalno da menjate nijansu svog enterijera.

Ako volite da dodatno začinite kako vam izgledaju sanitarije, možete koristiti i različite lampe da istaknete lavabo ili čak specijalne sijalice za kadu koje pružaju ugođaj kao iz spa centra.

PROMO TEKST

Povezani tekstovi