Manjak vitamina B12 može imati ozbiljne posledice na zdravlje 1Foto: Pixabay / congerdesign

Nedostatak vitamina B12 u organizmu može imati ozbiljne posledice, taj vitamin služi za stvaranje crvenih krvnih stanica, a igra i važnu ulogu u razvoju nerava i može uticati na  DNK.

Što ste stariji, vaše telo sve teže apsorbuje vitamin B12 iz hrane, a pod najvećim rizikom su vegetarijanci i vegani. Vaš metabolizam ne može normalno da radi bez ovog vitamina, prenosi Index hr. Prirodni izvori: namirnice životinjskog porekla – džigerica, mleko, meso, jaja, sirevi, ribe i školjke. Tempeh (namirnica od fermentisanog sojinog zrna), dok soja ne sadrži ovaj vitamin.

Ovo su simptomi nedostatka vitamina B12 koje ne biste trebali zanemariti:

Ne možete da ostanete budni

„Ekstreman umor je jedan od prvih simptoma nedostatka vitamina B12“, kaže dr Liza Kiperman, portparolka Akademije prehrane i dijetetike. To je zbog toga što se vaše jelo oslanja na vitamine koji prave crvena krvna zrnca koja nose kiseonik kroz organizam u naše organe, ističe Kimperman. Ako ste spavali osam sati tokom noći a opet  nikako ne možete ostati budni tokom dana, posavetujte se s lekarom.

Sve vam je teško

Ako ste stalno umorni, moguće da vam nedostaje vitamina B12. Problem je što se taj simptom može pripisati i drugim uzrocima poput stresa i nedostatka sna.

Zaboravljate stvari

Ovo se ne odnosi na povremenu zaboravljivost poput gubitka ključeva, ali ako zaboravite kako vam se zove sestričina  možda je ova zbunjenost simptom nedostatka B12.

Trnci u telu

Česti trnci u rukama i nogama su jasan znak da morate otići na kontrolu.

Bledi ste i vrti vam se u glavi

Ako vam nedostaje vitamin B12, moguće da će vaša koža biti žućkaste boje.Također, svakodnevne vrtoglavice bi mogle biti razlog za zabrinutost.

Jezik vam je gladak i jarko crven

„Gotovo polovica ljudi kod kojih je ustanovljen manjak vitamina B12 izgube papile. Papile su male bijele izbočine na jeziku koje su zadužene za ukus, tako da osobama s manjkom B12 i najdraža hrana nema ukusa“, kaže nutricionista Angela Grasi, prenosi Index hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.