Kako je jednog trgovca sveže ofarbana klupa posvađala sa ženom? 1Foto: Radenko Topalović

Na današnji dan pre 110 godina dnevni list „Mali žurnal“ pisao je o neobičnoj bračnoj nevolji jednog berlinskog trgovca koju je izazvala jedna sveže ofarbana klupa.

Junak ove priče, koju je objavio Mali žurnal, je jedan berlinski trgovac koji je bio neveran svojoj ženi.

Njegova žena je bila na odmoru neko vreme i trebalo je da se vrati u petak a ovaj trgovac je odlučio da se u četvrtak uveče još jednom provede sa jednom svojom poznanicom.

Trgovac i njegova poznanica su prvo bili u restoranu gde su popili po čašu piva a zatim su odlučili da zbog velike gužve odu u park gde bi na nekoj klupi, kako piše u tekstu „mogli mirno da razgovaraju“.

Kako je jednog trgovca sveže ofarbana klupa posvađala sa ženom? 2
Foto: screenshot/digitalna.nb.rs

Pošto je bio mrak a park nije bio dovolino osvetljen oni nisu primetili da je klupa na koju su seli nedavno ofarbana i da se još uvek nije sasvim osušila.

Kada se u petak trgovčeva žena vratila sa odmora ona je još iste večeri primetila da su pantalone njenog muža sa zadnje strane ofarbane masnom farbom.

To joj je naravno bilo sumnjivo pa je odmah od muža zatražila objašnjenje. U tekstu Malog žurnala piše da je on „muke imao“ dok se odbranio, ali ne zna se tačno kako je to uspeo da uradi.

Odmah sutradan je odnela pantalone na hemijsko čišćenje i čim je kročila u radnju za njom njom je ušla jedna lepa i mlada devojka koja je nosila suknju i bluzu sa sličnim flekama kao na pantalonama njenog muža.

Trgovčeva žena je odmah primetila tu sličnost i pitala devojku šta joj se to desilo sa odećom, a devojka joj je naivno ispričala svoju kompletnu sinoćnu avanturu. Devojkina priča je jako zaniteresovala trgovčevu ženu pa ju je ona zamolila da joj detaljno opiše svoga ljubavnika.

Devojka je tako detaljno počela da opisuje muškarca s kim je provela prošlu noć, kad odjednom trgovčeva žena poče da je tuče kišobranom vičući „Bestidnice ti si moga muža zavel“.

Novinar Malog žurnala je ovaj tekst završio rečima „Scenu koju je trgovac kod kuće doživeo, na svaki način nije potrebno dodatno opisivati.“

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1912. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.