Petar Mišić na predizbornom zboru u Prahovu ranio dva seljaka jer je bio napadnut motkama i stolicom 1Foto: Radenko Topalović

Na zboru u Prahovu 1912. godine potpukovnik u penziji i narodni poslanik Petar Mišić ranio je dva seljaka, zato što ga je rulja napala dok je držao govor, prenosi Mali žurnal, ocenjujući da je predizborna borba, počela „krvavo“.

Ovaj nemio događaj dogodio se kada su samostalni radikali držali zbor u blizini Negotina, na kome su bili većinom poslanički kandidati samostalaca za okrug Krajinski. Petar Mišić bio je prvi kvalifikovani kandidat za poslanika na listi samostalskoj za okrug Krajinski.

Čim je Mišić otišao na agitaciju u okrug Krajinski, kako piše mali Žurnal, brzo je zadobio glasačku masu uz sebe, i gde god bi zakazivao zbor, tu bi dolazila masa naroda.

„Fuzionaši su se odmah uplašili od Mišićeve agitacije i njegovih uspeha među glasačima, i gledali su da mu kvare zborove. Zbog toga je na samostalski zbor u Prahovo otkomandovana čitava rulja seoskih klupodera, koji su imali za zadatak, da smetaju Mišiću u govoru i da rasteraju zbor“, preneo je Mali žurnal.

Petar Mišić na predizbornom zboru u Prahovu ranio dva seljaka jer je bio napadnut motkama i stolicom 2
Foto: digitalna.nb.rs

Kad je Mišić počeo da govori, njega je, kako navode, napala „ta plaćena rulja motkama“. Kažu da je jedan iz rulje udario stolicom po glavi Mišića, koji je bio na tribini. Videći da mu je život u opasnosti Mišić je izvadio revolver i opalio u gomilu. Tom pruilikom Mišić je teško ranio dva seljaka, navodi Mali žurnal.

Prema pisanju ovog lista, tuču je izazvao sreski pisar iz Negotina, izvesni g. Vučinić koji je otpočeo svađu sa Mišićem, što je seljake ohrabrilo na napad.

Policijska vlast je odmah rasterala zbor i pritvorila Petra Mišića, koji je potom, po intervenciji građana, pušten na slobodu uz jemstvo. O ovom događaju iz Negotina u Beograd otišli su mnogi telegrami.

„Tako je predizborna borba počela krvavo, i ako se ovako produži, sigurno je, da će se završiti masom političkih ubistava. Kad se ne preza od napada na istaknute političare – poslaničke kandidate, onda šta je ostalo za druge sitnije opozicione poslaničke kandidate“, ocenjuje se u tekstu Malog žurnala i dodaje da „umesto da se duhovi umiruju i zađevice sprečavaju stvara se zla krv i obnavlja se prošlih izbora događaj u Vitkovu.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1912. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.