Suđenje sudskom beležniku koji je preudavao žene 1Foto: Radenko Topalović

Na današnji dan, pre 100 godina, jedna od vesti u Vremenu, bilo je suđenje sudskom beležniku Jovanu Stojanoviću u subotičkom sudu, koji je optužen za primanje mita.

Dnevni list Vreme je izveštavao sa suđenja.

Beležnik Stojanović se izjasnio da su optužbe koje mu se stavljaju na teret neistinite i da on nikada nije primio mito.

Veliki broj žena je svedočilo o tome da je optuženi primao mito od njih kako bi obznanio da su njihovi muževi koji su nestali u ratu mrtvi, da bi one mogle ponovo da stupe u brak.

Svaka od njih se obraćala molbom beležniku Stojanoviću koji im je izlazio u susret.

Suđenje sudskom beležniku koji je preudavao žene 2
Foto: Screenshot/Digitalna.nb.rs

Rešenja o preminulim muževima Stojanović im nije predavao u sudu, nego u ličnom stanu, gde je od njih dobijao novac u skladu sa njihovim materijalnim i imovinskim stanjem.

Do prekida ovakve prakse došlo je kada je u sudu u Bačkoj Palanci postavljen novi sudija koji je razotkrio sve malverzacije i pokrenuo tužbu protiv sudskog beležnika Jovana Stojanovića.

Državno tužilaštvo u Subotici je pokrenulo istragu i tražilo od policije da se on odmah uhapsi.Potera nije dala nikakve rezultate budući da je Stojanović pobegao u Austriju.

Međutim, austrijske vlasti su ga vratile u Kraljevinu SHS, gde je komesar mariborske policije obavestio Suboticu da je kod njih sudski beležnik Stojanović koji je primao mito da bi preudavao žene. On je prosleđen u Suboticu gde mu je otpočelo suđenje.

Dnevni list Vreme je izvestilo da će presuda biti doneta najverovatnije u subotu posle saslušanja svih svedoka u postupku.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 100 godina, tačnije 1922. godine. Predmet analize je dnevni list Vreme, koji danas ne postoji. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u periodu između dva rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.