Temelj koji krije tajnu: Kako je nastala današnja Saborna crkva? 1Foto: Radenko Topalović

Stara Saborna crkva nestala je 1837. godine, a na njenom mestu počela je gradnja nove, današnje Saborne crkve, pisao je list Vreme pre 100 godina.

U proleće 1837. godine, staru crkvu počeli su majstori da ruše.

Rušenje spoljašnih zidova išlo je dosta lako. Oni su i ranije, u toku raznih ratova i promena, rušeni i ponovo pidizani.

Ali kad je došlo vreme da se ruše temelji stare crkve, koji su bili u zemlji, naišlo se na velike poteškoće.

Lakše je bilo odbijati parčad od kamena, nego malter kojim je kamenje spajano.

Stoga je bio preinačen plan nove crkve.

Umesto da se položi osnova tamo gde je bila stara, temelj se morao kopati pored starog temelja.

I tako je i u učinjeno. Temlji stare crkve ostali su unutra, u novoj.

Temelj koji krije tajnu: Kako je nastala današnja Saborna crkva? 2

Tako je 15. juna 1837. godine, uz prisustvo kneginje Ljubice, kneževića Milana i Mihaila, mitropolita Petra i ostalog sveštenstva, ali i mnogih drugih ličnosti, položen kamen temeljac.

Pošto je mitropolit Petar Jovanović osvetio vodu i kamen i pošto je izgovorio prikladnu besedu, onda je uzet jedan zapis u kome su pored kralja Milana pomenuti još i ruski i austrijski car, sultan i imena ostalih značajnijih ljudi.

To je stavljeno u staklo i dobro crvenim voskom zapečaćeno.

Uz to staklo, uzeta je i po jedna novčanica od novca koji je tada bio u upotrebi i sve to je stavljeno u izdubljeni kamen koji je položen u temelje crkve.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 100 godina, tačnije 1922. godine. Predmet analize je dnevni list Vreme, koji danas ne postoji. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u periodu između dva rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.