U kakvom je stanju bilo zdravlje kraljevića Đorđa? 1Foto: Radenko Topalović

Kako je list Mali Žurnal pisao pre 110 godina, u Beogradu su se pojavile određene priče i kraljević Đorđe postao je predmet ponovnih novinarskih diskusija.

Kako je list pisao, pojavile su se dve vesti, jedna je da će on nakon završene prve godine školovanja doći u Srbiju i druga u kojoj se navodi da se u Srbiji sve radi da on ne dođe.

Izbile su i druge vesti nakon toga, najpre o njegovoj bolesti, a potom i o njegovoj navodnoj pojačanoj nervozi.

On je i sam pisao o toku njegove slabosti, žalio se i da strahuje od bolesti i slično.

Jedan član vlade rekao je tada da vlada ima izveštaj da je pariski lekar rekao da nije „ona“ bolest od koje kraljević strahuje i da je daleko od bolesti koja bi se mogla karakterisati kao teška bolest.

Kraljević je pisao tada pored ostalog i o bolesti, kao i u tome kako je premoren putovanjima i kako mu je, kad je lečen, ubrizgano, radi umirenja bolova, više kokaina, što je doprinelo da postane malo prgaviji, te da će po savetu lekara otići do Švajcarske, da se zbog preopterećenosti i zamorenosti na praktičnoj školi, odmori.

U kakvom je stanju bilo zdravlje kraljevića Đorđa? 2

Ipak, neki beogradski mediji preneli su pisanje jednog pariskog lista da je kraljević teško oboleo.

Takođe, pojavile su se brojne priče kako je kraljević jako nervozan.

Ima i onih koji tvrde da je princa Vlada udaljila iz Beograda u Pariz pošto je bio nervozan, a navodi se i da se urgiralo da bude primljen u školu, pošto ga škola nije htela.

U kakvom je stanju zdravlje kraljevića, videće se u danima koji dolaze.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1912. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.