Ubijen čovek romske nacionalnosti: Prolaznik pucao na njega zbog nasilja nad ženom 1Foto: Radenko Topalović

Dnevni list „Vreme“ je na današnji dan pre tačno 100 godina nazvao ubistvo Bože Petrovića, koji je pod uticajem alkohola uznemiravao ženu ispred njene kuće, „tragikomičnim događajem“.

“Ciganska ljubav“ jedan je od naslova iz lista koji danas više ne postoji, a koji je po aktuelnim novinarskim i etičkim standardima izveštavanja o nasilju, vrlo neosetljivo preneo vest o jednoj tragediji.

Arhiva starih vesti ne svedoči samo o prošlim događajima i načinu izveštavanja u novinama, nego i o društvenoj svesti ljudi koji su živeli u tom periodu.

Kako je list tada istakao, Petrović je “pokušao pijan da se upusti u ljubavni razgovor sa jednom ženom koja je stajala pred svojom kućom, a gospođa nije bila voljna da odgovara na njegove osećaje, nego ga je čak udarila štapom po glavi”.

Ubijen čovek romske nacionalnosti: Prolaznik pucao na njega zbog nasilja nad ženom 2
Foto: digitalna.nb.rs

Dalji opis događaja bio je da je to “toliko razdražilo ciganina, da je počeo da je bije”.

U tekstu su se koristili diskriminatorni nazivi, uznemiravanje žene nazvano je “ljubavnim razgovorom”, a informacija o ubistvu čoveka sačuvana je za sam kraj.

„Na zapomaganje žene naleteo je iz obližnje kafane ondašnji šumar Dušan Vojnić, takođe pijan, i na mestu je iz revolvera ubio ciganina“, zaključio je list.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 100 godina, tačnije 1922. godine. Predmet analize je dnevni list Vreme, koji danas ne postoji. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u periodu između dva rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari