Udovica tražila saputnika preko oglasa, pa odbila ponude čak 1.500 prosaca 1Foto: Radenko Topalović

Dnevni list „Mali žurnal“ pre 110 godina objavio je priču američkih listova o oglasu jedne mlade, vesele i vrlo bogate udovice koja je tražila saputnika u životu.

Novine su pisale da su mnogi mladići živeli u najlepšoj nadi, do trenutka kad je udovica jednog dana u razgovoru sa jednim novinarom izjavila da nijednom od 1.500 prosaca neće pružiti svoju ruku.

Ona je novinaru predala i statistiku svojih prosaca. Plemića je bilo 150, koji su se na svaki način polakomili na udovičin novac. Njih čak 66 bili su studenti univerziteta Harvard.

Oko 200 prosaca imalo je godišnji prihod od 10.000 do 50.000 dolara, piše „Mali žurnal“.

Udovica tražila saputnika preko oglasa, pa odbila ponude čak 1.500 prosaca 2
Foto: Screenshot Digitalna.nb.rs

Među proscima bilo je čak 19 sveštenika. Dvadeset i devet prosaca živelo je odvojeno od svojih žena i nadalo se da će im lepa udovica staviti novac na raspolaganje, kako bi dobili razvod braka. Udovaca je bilo 208 u raznim godinama.

Njujorški predsednik opštine Gajnor bio je tako slobodan da bogatoj udovici da savet kako da nađe sreću.

„Ako zaista hoćete da budete srećni“, tako joj je on pisao, „onda učinite druge srećnim, a sebe zaboravite!“

Jedan drugi predsednik opštine poslao joj je listu momaka njegove opštine sa tačnim opisom svakog. Udovica je bila tako indiskretna te je pismo nekolicine prosaca publikovala.

Jedan njujorški šofer pisao joj je: „Poštovana gospođo! Ja sam gotov da se oženim ženom, pa ma kakva ona bila, jer sam bez službe, no kad bih imao zarade, verujte da se ne bih ni najboljom ženom na svetu oženio.“

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1912. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.