SvetionikSvetionik Thridrangaviti, foto: Screenshot YouTube

Do svetionika na 30 metara visokoj steni može da se docđe samo helikopterom. Izgradili su ga planinari, a poseta svetioniku je i dalje prava avantura, piše N1 Slovenija.

Svetionik Þridrangavit, ili prevedeno Thridrangaviti, se često opisuje kao najusamljeniji svetionik na svetu.

Stoji na kamenoj kuli visokoj više od 30 metara, oko sedam kilometara od jugozapadne obale Islanda.

Sam stub na kome je izgrađen svetionik zove se Storidrangur, a druga dva su Þufudrangur i Klofadrangur.

Izgrađen je 1939. godine na najvišem od tri čeri (Þridrangar znači tri stene stuba) u arhipelagu Vestmannaei i još je u upotrebi.

I dok bi danas projekti poput ovog možda bili lakši za izvođenje zahvaljujući boljim alatima i modernoj mehanizaciji, u to vreme radnici nisu imali takvu luksuznu opremu.

Ono što ovaj udaljeni svetionik čini još ekskluzivnijim jeste način na koji je stvoren.

Bilo je potrebno iskusnim planinarima predvođenim Arni Thorarinssonom, piscem, novinarom i glavnim čelnikom iza ovih konstrukcija, da pripreme i izgrade svetionik.

Radnici su morali da se penju uz litice i postave temelje, sve to pod ekstremnim vremenskim uslovima.

Jedna greška, jedan pogrešan korak, mogao bi koštati radnike njihovih života.

Kaže se čak da su planinarski alati bili beskorisni u jednom trenutku, pa je ekipa napravila ljudsku piramidu kako bi dosegnula liticu.

 

Dakle, izolovani svetionik nije samo poznat po području na kojem se nalazi, već i po snazi i odlučnosti koja je bila potrebna da bi ovaj projekat zaživeo.

 

Na vrhu Storidrangura podigli su jednospratnu zgradu sa svetiljkom na krovu.Veoma je uska u svojoj osnovi, što nije slučajno. Napravljena je tako da bi odolevala vetrovima.

Svetlost je vidljiva sa udaljenosti od 16,7 kilometara (9 nautičkih milja), i to zahvaljujući posebnim sočivima koja su postavljena na ovom svetioniku, pa mogu da navode brodove na pravi put čak i po magli.

Spoljašnjost svetionika krase prelepi reljefi, dok je unutrašnjost veoma funkcionalna, ostava za delove i prostor u kome živi svetioničar.

Svod svetionika je priča za sebe jer je izrađen od posebnog ojačanog stakla koje odoleva i kiši i vetrovima.

Danas se svetionik održava uz pomoć helikoptera, a kasnije je na njemu izgrađen i heliodrom. Uprkos tome, poseta svetioniku je i dalje prilično težak poduhvat.

Jedan pogrešan potez i istraživači mogu da se nađu u moru sa kitovima ubicama, koji ponekad vrebaju u talasima Atlantskog okeana duboko ispod svetionika, navodi sajt Atlas Obscura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari