Virusolozi: Američki slepi miševi lako prenose korona virus, mogu postati jedan od najmobilnijih rezervoara kovida 1Foto: Pixabay/Cparks

Američki slepi miševi se lako zaraze korona virusom, a zatim ga šire okolinom. Slepi miševi bi u budućnosti mogli da postanu prenosioci infekcije, smatra grupa virusologa na čelu sa Džefrijem Holom, istraživačem u američkom Nacionalnom centru za zdravlje divljih životinja.

Biolozi su sproveli eksperimente na brazilskim preklopljenim usnama i više od polovine grupe tih životinja postali su nosioci infekcije.

Kako piše ruski portal vesti.ru, naučnici su ranije otkrili da belorepi jeleni, divlje mačke, kune, lavovi, tigrovi, rakunski psi i mnoge druge divlje životinje mogu da prenose SARS-CoV-2.

„Veruje se da je korona virus nastao u populaciji azijskih slepih miševa. Svrha studije je bila da se otkrije da li bi slepi miševi iz Novog sveta, evolutivno veoma udaljeni od azijskih, mogli da budu nosioci zaraze“, navodi ovaj portal.

Prema Holu i njegovim kolegama, rezultati eksperimenata ubedljivo pokazuju da brazilske preklopljene usne obolevaju od korona virusa i da šire aktivni virus oko 10 dana. Štaviše, kod trećine njih infekcija je tekla u očiglednom obliku, piše TASS.

Posle tri nedelje, svi slepi miševi su se oporavili i njihova pluća nisu značajno oštećena. Kako se dodaje, naučnici kontinuirano posmatraju američke slepe miševe, koji bi mogli postati jedan od najvećih i najmobilnijih rezervoara COVID-19.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.