Nož vam je tup, a nemate oštrač? Ovo je kuhinjski trik za vas, koji provereno radi 1foto: Unsplash/Alyson McPhee

Iako mnoga domaćinstva danas imaju oštrače za noževe, većina se ipak snalazi na raznorane načine kada nož otupi. Ipak postoji jedan savet koji je sad već postao gotovo univerzalan.

Na temu oštrenja noževa mogu se pronaći mnoge protivrečne informacije. Neki će uvek preporučiti skupu specijalnu opremu, dok drugi pak kažu da svaki nož možete jednako dobro naoštriti služeći se predmetima koje već imate kod kuće. Korišćenje kamena za oštrenje svakako je najbolji način za oštrenje noževa, ali takvo kamenje može biti prilično skupo. Većina keramičkih tanjira, posuda i šolja ima ivice bez glazure oko samog dna, a neglazirana keramika je tvrđa je od metala i može se koristiti kao brusni kamen.

Sve što trebate da uradite je da okrenete šolju i oštricom noža klizite duž neglazirane ivice pod uglom od 15 do 20 stepeni. Trebalo bi početi sa otprilike 10 poteza sa svake strane, a onda polako smanjivati broj poteza dok ne dobijete oštricu čiji je ivica relativno simetrična. U manje od 60 sekundi transformiraćete nož koji je jedva mogao prerezati mekano voće ili povrće u nož koji bez napora prolazi kroz krompir.

Imajte na umu da ova tehnika zapravo oštri nož uklanjanjem materijala, tako da je preporučujemo samo sa jeftinim noževima ili kada ste stvarno u frci i bezizlaznoj situaciji. Pažljivo birajte i šolju. Tehnika ne oštećuje keramiku, ali možda je ne bi trebalo isprobavati na finom porculanu.

Druge važne stvari su veština i iskustvo osobe koja drži nož. Oštrenje bilo čega rukom zahtevaodređenu doslednost ali i tehniku koja se lako ponavlja. Uz pažljive pokrete i dovoljno prakse čak i cigla može poslužiti nekome ko zna što radi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.