Orašasti plodovi smanjuju rizik od razvoja bolesti srca kod dijabetičara 1Foto: Pixabay / marijana1

Uvođenje orašastih plodova u ishranu može smanjiti rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti kod osoba s dijabetesom tipa 2, tvrde naučnici s Harvardske škole za javno zdravlje TH Chan i bostonske Brigham and Women’s hospital, prenosi agencija Hina.

Ranije je bilo poznato da se dijabetes tipa 2 povezuje s povećanom mogućnošću od razvoja problema krvnih sudova.

Međutim, dosad se malo znalo o zdravstvenoj dobrobiti orašastih plodova na zdravlje srca kod osoba koje boluju od dijabetesa.

U poslednjem istraživanju naučnici su koristili upitnike o ishrani koje je pre i posle dijagnostifikovanog dijabetesa tipa 2 ispunilo 16.217 muškaraca i žena.

Od njih se očekivalo da odgovore na pitanja o navici konzumiranja kikirikija ili orašastih plodova u višegodišnjem razdoblju. Odgovori su ažurirani svake dve do četiri godine.

Studija, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Circulation Research upućuje na to da je kod dijabetičara koji su konzumirali najmanje 28 grama orašastih plodova pet ili više puta sedmično evidentiran 11 odsto manji rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, 15 odsto manji rizik od razvoja koronarnih bolesti te su evidentirali za 25 odsto manju kardiovaskularnu i 27 odsto nižu ukupnu stopu smrtnosti.

Istraživanje je pokazalo i to da su orašasti plodovi poput oraha, badema, brazilskih oraha, indijskih oraščića, pistaća i lešnika, bili korisniji u kardiovaskularnoj prevenciji od kikirikija.

Moguć razlog je to što se kikiriki često soli i prethodno peče, što ga čini nezdravim za srce, a i orašaste plodove češće konzumiramo s njihovom spoljnom opnom koja sadrži mnoge hranljive stvari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari