Ova hrana smanjuje rizik od demencije, a novo veliko istraživanje samo je potvrdilo to 1Foto: Petr Štěpánek / Panthermedia / Profimedia

 

Rezultati istraživanja nisu razočarali – povrće i voće zaista usporavaju slabljenje kognitivnih funkcija.

Kada smo mladi, često i ne razmišljamo o tome kako će naš sadašnji način života kasnije uticati na naš život, a kada zakoračimo u pedesete, tada se to najviše oseti.

Fizičke funkcije kao što su hodanje, stajanje, savijanje i kognitivne funkcije kao što su dugoročno i kratkoročno pamćenje mogu postati teške i oštećene u različitom stepenu u zavisnosti od vašeg načina života. Ali šta ako postoje prirodna rešenja za ovaj problem?

Stručnjaci sa Harvarda udružili su snage sa medicinskim stručnjacima sa kineske medicinske škole Univerziteta Džeđijang i sproveli istraživanje na čak dve velike populaciono reprezentativne studije, Kini i SAD, gde su odveli čak 10.000 učesnika starijih od 55 godina.

Istraživanjima su izmerili koliko povrća i voća pojedinci konzumiraju na dnevnom nivou, čak su ih podelili na podvrste poput lisnatog povrća i bobičastog voća i u periodu od pet godina došli do veoma zanimljivih zaključaka.

Magično dejstvo prirode

Rezultati istraživanja nisu razočarali – povrće i voće zaista usporavaju slabljenje kognitivnih funkcija. Iako svaka grupa povrća i voća ima svoj pozitivan uticaj, izdvojena su neka koja imaju jači i bolji uticaj od drugih, kao što su lisnato povrće, povrće krstašice (brokoli, karfiol, kelj…), crveno i žuto povrće – i šta ih čini efikasnijim?

Ove odvojene grupe povrća sadrže antiinflamatorne i antioksidativne hranljive materije i pomažu u poboljšanju funkcionisanja creva, što zajedno značajno poboljšava opadanje i održavanje kognitivnih funkcija kod ljudi kako stare.

A nije ni voće za bacanje. Iako nema toliko uticaja kao povrće, voće ipak dobro igra svoju ulogu. Najviše se izdvaja bobičasto voće i jabuke jer sadrže najviše antioksidativnih efekata, a to obećavaju samo dobre stvari – održavanje zdravog funkcionisanja srca, krvnih sudova i imunog sistema, a osim toga štite od hroničnih inflamatornih bolesti, raka i proces starenja, prenosi živim.hr.

Ponekad su nam odgovori na probleme pred nosom. Dovoljno je pojesti tri do četiri porcije povrća dnevno i tu i tamo ubaciti parče voća tokom dana. Nije tako teško, zar ne?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari