Ovčiji sir i ulje od bundeve - fantastična kombinacija Vasila Hadžimanova 1Foto: Shutterstock/Chatham172; Milan Josipović

Vasil Hadžimanov, muzičar i kompozitor, za Danas priča gde voli da provodi slobodno vreme, koja destinacija mu je prva na listi za letovanje i koje knjige je nedavno pročitao, a čitaocima preporučuje film „Leto kada sam naučila da letim“, za koji je i komponovao muziku.

U vikendici daleko od buke

Svaki slobodan trenutak gledam da zbrišem u vikendicu i prirodu, daleko od buke i konstantne nervoze koja sad već godinama vlada ovim gradom, pa i celom zemljom. Isto tako, kada imam vremena, volim da odem do klubova koji i dalje neguju dobru svirku u Beogradu, kao što su Bitef Art Caffe, Telma, Blues and pivo…

Raznovrsna hrana i muzika

Baš kao što volim da slušam raznovrsnu muziku, tako volim i da jedem raznovrsnu hranu i ne plašim se da probam nešto novo, dapače. U ovim letnjim danima bih svima preporučio da nađu makedonski ovčiji beli sir koji ima da se kupi i u Srbiji, plus ulje od bundeve. Fantastična kombinacija.

Zimi – svetske metropole

Ada Bojana je uvek prva na listi za letovanje. Zimovanja, kad se dese, obično su posete nekim svetskim metropolama i upoznavanje sa kulturom i običajima zemlje i grada koje smo te godine posetili.

„Leto kada sam naučila da letim“

Kao neko ko zaista voli film i serije, lista je zaista podugačka. Od filmova bih preporučio domaći film „Leto kada sam naučila da letim“ Raše Andrića, za koji sam imao zadovoljstvo da pišem muziku. Obavezno pogledati i makedonski dokumentarni film „Honey Land“, fantastičan u svakom smislu te reči. Nova ekranizacija kultne knjige „Dina“ mi se takođe veoma dopala. Uvek preporučujem da se pogleda i neki od klasika, kao što je remek-delo Martina Skorsezea „Taxi Driver“. Kad smo kod serija, mojih top 10 su: Wire, Twin Peaks, Better Call Saul, Narcos, Succession, Treme, Breaking Bad, True Detective, Black Mirror i Ozark.

Džez je moja najveća ljubav

Mislim da nam treba minimum jedno celokupno izdanje Danasa da bih vam približio koliko različitih žanrova i autora volim da slušam, pa i sviram. Džez muzika je moja najveća ljubav u svim oblicima i etapama, ali to ni približno nije sve. Moj plejer često slušam na opciji „shuffle“ gde se smenjuju najrazličitiji autori – od Baha do Rage Against the Machine.

Prija takav miks kompozicija koje verovatno nikad ne bi ni pomislili da pustite jednu za drugom. Odavno sam shvatio da se svašta može i naučiti i osetiti od najrazličitije muzike, bez obzira sa kog kontinenta ili zemlje ona dolazi ili kojoj žanrovskoj kvalifikaciji pripada. Jedinu muziku koju ne slušam je ona koja „smrdi“ na novac i koja je isključivo pravljena zbog profita. Vrlo se da prepoznati takva „muzika“ i nju nikada neću slušati, a kamoli svirati i stvarati.

Boris Dežulović i Stiven Presfild

Iako jako volim da čitam, ispada da najmanje vremena i koncentracije imam za knjigu. Ali mogu toplo preporučiti nešto što sam relativno skoro pročitao i što bih preporučio svakom da pročita – veličanstveni Boris Dežulović i njegov roman „Jebo sad hiljadu dinara“. Knjiga koja od svog autentičnog pristupa tematici, preko humora, pa sve do ogoljavanja suštine svih nas koji dolazimo sa ovih prostora jednostavno briljira.

Takođe bih preporučio sjajnu knjigu „The War of Art“ Stivena Presfilda. Udžbenik za umetnike i obavezno štivo svakog ko želi da to postane ili pak pokuša da razume nas koji smo u toj profesiji odavno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.