Piletina sa Tzatziki sosom - recept 1Foto: Vesna Laćarak

Ovo je jedan od najboljih grčkih recepta za piletinu. Zdrav i super ukusan obrok, čija priprema oduzima svega pola sata.

Caciki je klasičan grčki sos ili umak bez koga se ne može zamisliti giros, služi kao dodatak jelima naročito mesu sa roštilja.

Napravljen je od jogurta pomešanog sa krastavcima, belim lukom, maslinovim uljem, limunovim sokom i svežim začinskim biljem kao što su mirođija, menta, peršun, vlašac i timijan, origano.

Za što bolji ukus, potreban je punomasni jogurt i razne vrste začinskih biljaka. Zvući prilično dobro piletina sa caciki sosom, fetom, maslinama i čeri paradajzom.

Šta nam je sve potrebno:

  • 2 srednja komada belog pilećeg mesa
  • 200g čeri paradajza
  • 1 crveni luk srednji
  • 1 krastavac
  • 50g crne masline
  • 100g feta sira

Za caciki:

  • Piletina sa Tzatziki sosom - recept 25-6 komada kapara
  • 1 veći krastavac
  • 3 čena belog
  • 1 limun naribana korica
  • 1 limun sok
  • 400g grčkog jogurta
  • vlašac, mirođija, timijan, origano
  • morska so i sveže samleveni crni biber
  • maslinovo ulje

Način pripreme:

Krastavac narendati, odstraniti sav višak vode. Začine sitno naseckati. Da biste napravili caciki sos, pomešajte sve sastojke u posudi srednje veličine i na kraju dodajte so i biber po svom ukusu.

Stavite u frižider dok ne spremite piletinu. Caciki je savršen rashlađen za sledeći dan, tako da ga možete napraviti unapred.

Piletinu začiniti solju i biberom sa obe strane. Zagrejati ulje u tiganju, pa na srednjoj vatri pecite piletinu oko 5-7 minuta sa svake strane, sve dok spolja ne postane zlatne boje a unutra  ostane mekana. Ili još bolje na grilu. Kada je piletina gotova, stavite je na tanjir i preko nje caciki sos. Kao prilog piletini dodati naseckane krastavce, paradajz, masline, luk i izmrvljeni  feta sir, peršun.

 Uživajte!

https://www.facebook.com/www.danas.rs/videos/767389190113116/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari